Cryptobeurs FTX wil met liefdadigheidsfonds van 1 miljard dollar het risico op biochemische rampen helpen minimaliseren

Crypto exchange FTX kondigde maandag de lancering van een fonds van 1 miljard dollar aan. Hiermee moeten “ambitieuze projecten” gefinancierd worden die “de langetermijnvooruitzichten van de mensheid helpen verbeteren”. Het nieuwe fonds zal in zowel non- als for-profit-projecten investeren, met onder meer een focus op AI en “het minimaliseren van het risico op biorampen”. Dat schrijft cryptonieuwssite Decrypt.

Waarom is dit belangrijk?

FTX is het geesteskind van Sam Bankman-Fried, de crypto-celebrity die, met een fortuin van 22,5 miljard dollar, vorig jaar door het leven ging als ‘s werelds rijkste 29-jarige. 

Het “Future Fund”, onderdeel van FTX’s filantropische arm The FTX Foundation, zal dit jaar ten minste 100 miljoen dollar investeren in liefdadigheidsinitiatieven. Er kan zelfs tot 1 miljard dollar uitgetrokken worden als er genoeg interessante projecten zijn die zich melden. Dat staat te lezen in een verklaring van het bedrijf.

Kunstmatige intelligentie

FTX is erop gebrand het geld te investeren in grote, filantropische projecten die “massaal kunnen worden opgeschaald”. “Tech-startups beginnen klein en schalen dan snel op”, aldus FTX. “Dat zouden we ook graag zien in de filantropie.”

Er wordt onder andere gezocht naar projecten die doorbraken op het vlak van kunstmatige intelligentie (AI) kunnen forceren, het risico op biochemische rampen kunnen minimaliseren en de wereldwijde armoede kunnen bekampen.

Projecten hebben tot 21 maart de tijd om een aanvraag in te dienen voor de eerste financieringsronde, weet Decrypt.

Derivatenbeurs

FTX is een populaire cryptomunten- en derivatenbeurs. De exchange heeft het op een na hoogste 24-uurs futuresvolume, na Binance. Het verhandelen van derivaten is anders dan spothandel, waarbij men simpelweg een cryptomunt zoals Ether koopt en verkoopt. Met derivaten kopen en verkopen handelaren contracten die wedden op de toekomstige prijs van cryptomunten.

Bankman-Fried, CEO én oprichter van FTX, spendeert zijn geld (niet) alleen aan dure auto’s, huizen en kleding, maar geeft een groot deel van zijn fortuin weg aan liefdadigheid. Zo doneerde hij al miljoenen dollars aan dierenwelzijnprogramma’s en biotechbedrijven die ziektes aanpakken.

“Toen Sam 20 jaar oud was, besloot hij zoveel mogelijk geld te verdienen om alles wat hij verdiende weg te geven aan liefdadigheid”, aldus nog de verklaring van FTX.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20