Strengere zelfcontrole is vereist als de cryptosector weer op de radar van investeerders wenst te verschijnen, én indien de industrie keiharde repressie door de overheid hoopt te vermijden. Dat stelt Will Harborne, CEO van het Web3-bedrijf Rhino.fi, in een opiniestuk.
“De overheid gaat hard optreden tegen crypto tenzij sector zichzelf doortastend begint te reguleren”

Waarom is dit belangrijk?
Crypto likt zijn wonden na de verschillende debacles waardoor de sector dit jaar is getroffen: denken we onder meer aan de ineenstorting van de Terra-blockchain, en het faillissement van de investeringsbank Celsius. Verschillende stemmen in de industrie pleiten intussen voor strengere zelfregulering om “een duurzaam, innovatief, alternatief financieel ecosysteem op te bouwen”.De essentie
- “Als de sector zijn problemen blijft negeren, is het zeker dat externe regelgevers hard zullen ingrijpen en het nieuwe systeem zullen dwingen gecentraliseerd te worden om te voldoen aan oude regels”, schrijft Harborne in een stuk dat door de nieuwssite Cointelegraph werd gepubliceerd.
- “Zelfregulering in verschillende vormen is met succes toegepast in vele industrieën met overheidstoezicht, wat heeft geleid tot meer soepelheid bij externe regulering”, betoogt de CEO van de gedecentraliseerde cryptobeurs.
Context
- De topman van Rhino.fi focust hierbij voornamelijk op DeFi, of: Decentralized Finance, een bloeiende sector in de cryptowereld. Het gaat om een ecosysteem van decentrale financiële applicaties die op blockchain en smart contract-technologieën gebouwd worden.
- De innovatieve technologie zorgt ervoor dat iedereen toegang kan krijgen tot verschillende financiële producten of diensten, zonder dat daarbij beroep moet gedaan worden op een derde persoon om de transacties te overzien. Privacy van de gebruikers is hier, in lijn met de oorspronkelijke cryptofilosofie, een van de grootste levensbehoeften.
- Maar de technologie is ook erg vatbaar voor hacking-operaties en fraude. “Het is bekend dat private financiële systemen worden gebruikt door snode actoren”, stelt Harborne, “wat heeft geleid tot sancties, zoals die tegen crypto-mixingservice Tornado Cash.”
Part of the solution?
- Een voorbeeld van een zelfregulerende oplossing, die ook de privacy zou waarborgen, is volgens Harborne de invoering van opt-in whitelists in DeFi.
- “Als gebruiker zou u ervoor kunnen kiezen om u aan te melden bij een van de vele mogelijke whitelisting-diensten wanneer u stort en transacties verricht in particuliere DeFi. Dit betekent dat, hoewel u niet persoonlijk identificeerbaar zou zijn, wanneer u later geld naar een gecentraliseerde beurs zou willen sturen, of uw activa zou willen verkopen, iedereen in staat zou zijn om te verifiëren dat uw geld eerder was geregistreerd op een whitelist en dat uw geldbron dus niet crimineel was.”
- De aanbieder van zo’n whitelist kan “een gecentraliseerde beurs zijn, een overheidsorganisatie of een onafhankelijke derde partij die aan de eisen van Know Your Customer (KYC)-wetgeving heeft voldaan.”
- KYC, of: het ken-je-klant-principe, schrijft voor dat een bank een aspirant-klant goed moet kennen voordat deze als gebruiker van zijn diensten wordt geaccepteerd.
- “Als gebruiker kunt u er desgewenst nog steeds voor kiezen om u niet bij een whitelist te registreren”, aldus nog Harborne. “Maar dat zou het moeilijk maken om ooit de bron van uw geld te bewijzen of het terug te sluizen naar het traditionele financiële systeem.”
Conclusie
- “Hoewel zelfregulering een uitdaging kan blijken om te coördineren, geeft het in het grotere geheel het vertrouwen aan bestuursorganen dat de sector proactieve maatregelen neemt om zijn kwetsbaarheden aan te pakken”, besluit Harborne.
- “Het laat de deur open voor de mogelijkheid van samenwerking met regelgevers om te behouden wat zovelen aantrok in crypto: financiële autonomie en inclusie.”
(as)