Vanaf volgende maand verdwijnen enkele belangrijke digitale valuta’s, zoals Tether, van de Europese cryptomarkt als gevolg van nieuwe EU-regelgeving. Deze verandering kan de handel op Europese cryptobeurzen aanzienlijk verstoren.
Uitgelegd: Stablecoins zijn cryptomunten die gekoppeld worden aan een echte munt, zoals de Amerikaanse dollar, of aan een andere cryptomunt. De stablecoin wordt gedekt door die andere munt, wat minder volatiele koersen tot gevolg heeft. Een bekend voorbeeld is Tether (USDT), gekoppeld aan de dollar.
In het nieuws: Door nieuwe EU-eisen rond kapitaal en transparantie zullen de meeste van deze stablecoins echter verboden worden.
- USDT, dat momenteel 70% van de marktwaarde van 160 miljard dollar in handen heeft, voldoet niet aan de zogenoemde MiCA-regelgeving. De munt zal volgende maand uit de Europese Unie verdwijnen, en is op diverse online handelsplatformen al niet meer te verhandelen. Op het grotere beursplatform Kraken is USDT wel nog te verkrijgen, maar ook dat platform overweegt een handelsstop.
- De verbanning van Tether zal Europese beleggers dwingen om naar andere stablecoins te zoeken wanneer ze cryptodiensten buiten Europa willen gebruiken. Dit kan de liquiditeit en stabiliteit van de markt verstoren, waarschuwt analysebureau Steno Research. Doordat de Europese markt de enige is die de strengere regels toepast, vrezen analisten dat de EU zich hiermee isoleert.
- Tegenover het Financieele Dagblad maakt ook de Nederlandse cryptobroker Finst zich zorgen. “Als Tether eind juni niet aan de MiCA-eisen voldoet, moeten we aankopen met USDT mogelijk beperken”, is de duidelijke boodschap van CEO Julien Vallet. Al handelen de meeste beleggers op Finst wel in euro, voegt Vallet toe.
Risico voor beleggers
Ingezoomd: De CEO van Tether ziet het niet goedkomen tussen zijn bedrijf en de Europese regulator EBA.
- Momenteel voldoen weinig stablecoins aan de nieuwe EU-regels. ’s Werelds grootste cryptobeurs Binance en anderen vestigen hun hoop op USDC van Circle. Dat is de op één na grootste dollarstablecoin, die mogelijk de markt kan opvangen. Circle heeft ook een stablecoin gelinkt aan de euro, de EURC. Maar die is zeer klein.
- Ook EUR CoinVertible van Société Générale, een van de weinige goedgekeurde stablecoins, kan een rol spelen, hoewel deze nog beperkt verhandelbaar is.
- Tether zelf maakt geen verdere aanstalten om wel te voldoen aan de Europese regels. “Gezien de regels die de toegang tot crypto in de EU enorm beperken, is het duidelijk dat Europa er niet op zit te wachten”, meende Tether-CEO Paolo Ardoino in een eerder interview.
- Daarbij valt Ardoino vooral over de kapitaaleisen en de dekkingseisen die de EU oplegt. 60 procent van het geld dat Tether verhandelt, moet van de EU op de bank staan, om garanties te bieden aan beleggers. Dat is niet het geval, en Tether investeert het geld vooral in bedrijfsobligaties en andere cryptomunten. Het levert Tether behoorlijke rente-inkomsten op, maar is dus risicovol voor beleggers.