Crypto: terugblik en verwachtingen 2024

Terugblik 2023

1.     Stijging van de Bitcoin prijs

Het eerste wat opvalt is de forse stijging van de Bitcoin prijs, van zo’n 15.000 euro in januari tot bijna 45.000 recentelijk. Er zijn een aantal verklaringen mogelijk. Enerzijds worden er massaal Bitcoin gekocht omdat de Amerikaanse schulden op het hoogste niveau ooit staan. Bitcoins worden als een store of value en een inflatieafdekking gezien. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd dat het zelf een digitale munt zal ontwikkelen, de CBDC. Bij sommige beleggers leeft daardoor de vrees dat privacy zal verdwijnen en dat digitale munten programmeerbaar worden. Sommige denken dat we straks geen Bitcoin meer zullen kunnen kopen en doen het dus nu.

2.     Rechtszaak SEC

We moeten ook even stilstaan bij de rechtszaak die de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, aanspande tegen Ripple Lab in 2020 en waarin dit jaar een uitspraak werd gedaan. Deze rechtszaak is van belang omdat het een precedent schept van hoe Amerika kijkt naar crypto kijkt. Is een cryptocoin een security of niet? De US District Court in het Southern District van New York is alvast van oordeel dat Ripple de federale effectenwetgeving niet heeft overtreden door zijn XRP-token op openbare beurzen te verkopen.

3.     Blackrock stimuleert institutionele crypto-investeringen

Een andere belangrijke gebeurtenis waar we in 2023 niet omheen konden is dat BlackRock, ’s werelds grootste asset manager, in juni bij de SEC goedkeuring heeft aangevraagd voor een zogenaamde spot Bitcoin ETF.

Vooruitzichten 2024

1.     Bitcoin halving zal Bitcoin prijs verder doen stijgen en goudbeleggers zullen overstappen

We zitten voor een psychologische deadline: in april of mei 2024 komt de volgende bitcoin halving eraan. Concreet betekent dit dat de beloning die netwerkdeelnemers die transacties valideren, ontvangen voor elke blok die ze succesvol mijnen, gehalveerd wordt. Dat is belangrijk voor veel crypto investeerders omdat dit de aanvoer van bitcoin op de markt wederom verlaagt, waardoor de prijs weer kan stijgen. Dit kan leiden tot all-time highs – wat naar verwachting rond eind 2024 zichtbaar zal zijn.

2.     MiCA-regelgeving versnelt crypto-adaptie

In 2024 zullen ook heel wat cryptospelers zich voorbereiden op de MiCA-regelgeving die begin 2025 in werking zal treden binnen de Europese Unie. “Ik verwacht dat MiCA de crypto-adoptie nog verder zal versnellen, vooral langs de institutionele kant omdat de betere bescherming van de consument zich zal vertalen naar meer vertrouwen in de sector.”

3.     Groter vertrouwen in crypto

In combinatie met Bitcoin ETF’s die naar verwachting zullen worden goedgekeurd, zou het feit dat MiCA zal worden afgedwongen ook moeten bijdragen aan een grotere adoptie, vooral aan de institutionele kant, vanwege een hogere consumentenbescherming en dus een groter vertrouwen in de algehele sector.


De auteur Mike Hoogland is de nieuwe community manager van cryptobeurs Finst en is bekend van het Bitkoning-platform.

Meer