Cruiserederij Carnival zal ook dit jaar niet aan verlies ontsnappen; verwacht toch snelle ommekeer

De cruiserederij Carnival Corporation zal ook dit jaar opnieuw een verlies moeten melden. De inspanningen om de activiteiten geleidelijk opnieuw op te starten na de lockdowns van de coronacrisis, worden immers door nieuwe uitdagingen – waaronder de stijging van de brandstoffen door de oorlog in Oekraïne – afgeremd. Dat heeft Arnold Donald, chief executive van Carnival, in een virtuele conferentie met financiële analisten gezegd.

Carnival had oorspronkelijk gehoopt tijdens het tweede kwartaal weer winstgevende maanden te kunnen melden, maar dergelijke positieve resultaten worden nu pas voor de zomerperiode verwacht.

Omikron

Carnival Corporation realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eind februari werd afgesloten, een omzet van 1,6 miljard dollar, tegenover 26 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaal verlies kon daarbij wel van bijna 8 miljard dollar tot 1,9 miljard dollar worden teruggebracht.

“Ondanks de impact van de Omikron-variant van het coronavirus kon Carnival tijdens het voorbije kwartaal bijna 20 procent meer passagiers ontvangen dan de drie maanden voordien”, beklemtoonde Donald. “Ook bij de inkomsten per passagier kon een verdere groei worden geregistreerd.

De schepen kenden een bezettingsgraad van 54 procent. Dat cijfer zou nog hoger zijn geweest indien de ongerustheid over de Omikron-variant van het virus tijdens de maanden december en januari niet tot een golf annuleringen had geleid.”

“Op dit moment hebben 64 schepen van Carnival opnieuw de activiteiten hervat”, merkte Donald nog op. “Hierdoor is 75 procent van de vloot weer in de vaart. We verwachten tijdens het zomerseizoen, wanneer de rederij het grootste deel van zijn inkomsten genereert, opnieuw de volledige vloot te kunnen inzetten.”

Oekraïne

“Het kan echter niet worden ontkend dat de oorlog in Oekraïne, met inbegrip van de weerslag op de brandstofprijs, ook op de activiteiten van Carnival een impact hebben”, erkende Donald. “De rederij heeft voor dit jaar ook alle Russische bestemmingen uit zijn activiteiten geschrapt. Daarmee wordt het aantal bezochte havens dit jaar met 5 procent verminderd.”

Carnival zegt door de ontwikkelingen in Oekraïne ook voor het tweede kwartaal een verlies in het vooruitzicht te moeten stellen. “Het derde kwartaal zou wel winst moeten opleveren, al zal het volledige boekjaar wellicht nog altijd een negatief resultaat vertonen”, merkte Donald nog op. “Toch lijkt het momentum te groeien. De boekingen hebben het hoogste niveau bereikt sinds Carnival in juli vorig jaar zijn activiteit heropgestart is.”

Donald wees er nog op dat Carnival onder invloed van de pandemie een slanker en efficiënter bedrijf is geworden. Er zullen dit jaar opnieuw drie extra schepen uit de vloot worden gehaald. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft Carnival al tweeëntwintig kleinere, minder efficiënte schepen uit dienst genomen. Tegelijkertijd werden ook negen grotere en zuiniger schepen aangetrokken.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20