Crisis drijft Venezolaanse vrouwen naar Colombiaanse prostitutie

Nu Venezuela verder wegzakt in een diepe economische crisis, het gevolg van de dalende olieprijzen en jarenlang wanbeleid, zoeken Venezolaanse prostituees hun geluk steeds vaker in buurland Colombia. Hoewel prostitutie in Colombia legaal is, zijn de Venezolaanse vrouwen volgens de nieuwssite Fusion niet welkom als ze niet over de juiste papieren beschikken.

Op vrijdagavond is het extra druk in de Colombiaanse stad Cucuta, op de grens met Venezuela. De economie draaide er altijd al grotendeels op een zwarte markt van smokkelwaar uit Venezuela, maar de jongste tijd steken ook steeds meer sekswerkers de grens over. 

Een maandloon op twintig minuten

In een overvolle prostitutiebar sprak een reporter van Fusion met enkele prostituées. “De meeste vrouwen die hier werken zijn Venezolaans,” getuigde één van de serveersters.

“Er is niets te doen in Venezuela,” zegt Alondra, een dertigjarige vrouw die de helft van haar tijd in Cucuta doorbrengt. In haar thuisstad in Venezuela heeft ze geen werk. “Het enige dat we daar hebben is een dictatuur,” vertelt ze. Een 21-jarige vrouw die zichzelf als Jennifer laat aanspreken zegt dat ze boekhouder is in een Venezolaans stadje op 30 kilometer van Cucuta.

Jennifer zegt dat ze haar Colombiaanse inkomsten als prostituée nodig heeft om haar twee jaar oude zoontje te kunnen verzorgen. “Ik heb in Venezuela mijn eigen bedrijf, maar daar valt geen geld meer te verdienen,” zegt ze. “Ik verdien in Colombia op één week meer dan de inkomsten die ik in Venezuela op één maand kan hebben.” 

Ze rekent haar klanten per sessie van twintig minuten 50.000 Colombiaanse pesos of ongeveer 20 euro aan. Daarmee verdient ze op twintig minuten meer dan het officiële minimumloon voor één maand in Venezuela.

Ook voor Sofia, die in Venezuela architectuur studeert, is de keuze snel gemaakt. Ze zegt dat ze op één weekend in Cucuta ongeveer 400 dollar kan verdienen. Ze wil zich absoluut niet in Colombia vestigen. Ze heeft al een bouwgrond gekocht in de Venezolaanse stad Merida en hoopt voldoende te kunnen sparen om daar een huis te kunnen bouwen.

Geen grenscontroles

Maar Venezolaanse sekswerkers zijn in Cucuta niet bijzonder welkom. De lokale regering probeert hen te deporteren in een poging om de stad te zuiveren. De reporter van Fusion kon met eigen ogen vaststellen hoe dertien Venezolaanse vrouwen werden gearresteerd omdat ze geen gezondheidscertificaat hebben.

In Colombia is prostitutie legaal, maar de prostituees moeten wel een gezondheidscertificaat hebben om te voorkomen dat seksueel overdraagbare ziektes worden verspreid. Die certificaten worden echter niet verstrekt aan vrouwen zonder geldige verblijfsdocumenten. 

Die verplichtingen maken het werk van de Venezolaanse prostituees moeilijker, maar ze laten er zich niet door afschrikken. Als ze gedeporteerd worden, kunnen ze heel gemakkelijk naar Cucuta terugkomen. Er zijn immers geen grenscontroles, want die vinden enkel plaats verder in het Colombiaanse binnenland en op de internationale luchthavens.

“Toch maken we ons zorgen over de toegenomen controles,” zegt Zarai, een twintigjarige Venezolaanse prostituee die enkel in het weekend naar Cucuta komt. “We moeten ons hier nu veel voorzichtiger gedragen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20