Financiële dienstverlener Credit Suisse gaat vanaf donderdag onder een nieuwe gecentraliseerde structuur werken. De organisatorische hervorming is een poging om verschillende divisies onder controle te krijgen en een streep te halen door een reeks schandalen die de Zwitserse bank miljarden dollars hebben gekost. Dat bericht persbureau Reuters.
Het afgelopen jaar is Credit Suisse beboet voor het arrangeren van een frauduleuze lening aan Mozambique, reputationeel bezoedeld door zijn betrokkenheid bij de overleden financier Greensill, heeft het 5,5 miljard dollar aan verliezen opgelopen toen de Amerikaanse family office Archegos instortte, en is het door toezichthouders berispt voor het bespioneren van leidinggevenden.
Credit Suisse stelde in april de doorgewinterde bankier Antonio Horta-Osorio aan als voorzitter om het bederf een halt toe te roepen. Hij zal donderdag bij de presentatie van de derdekwartaalresultaten zijn handvest voor de hervorming van de op één na grootste bank van Zwitserland uiteenzetten.
Eén enkele vermogensbeheerdivisie
Een van de belangrijkste veranderingen is naar verwachting de oprichting van een enkele vermogensbeheerdivisie, die zich richt op een wereldwijde elite. Daarbij wordt het toezicht gecentraliseerd op het hoofdkantoor van de bank in Zürich, vertelden twee bronnen aan Reuters.
In de huidige structuur, die zes jaar geleden werd ingevoerd, zijn er drie divisies die zich bezighouden met vermogensbeheer: een Zwitsers bedrijf, een divisie Asia-Pacific die zich vooral richt tot rijke Chinezen, en een internationale tak die vanuit Zwitserland werkt.
De samenvoeging van de divisies zou Credit Suisse administratief vereenvoudigen. Het zou kostenbesparend zijn.
Macht van lokale bankiers beknotten
Het zou ook de macht beknotten van lokale bankiers, die nu nog veel autonomie genieten. Zo zouden ze meer verantwoording moeten afleggen aan senior managers. Laatstgenoemden werden in het verleden vaak overrompeld door de risicovolle transacties die aan de schandalen ten grondslag lagen – en die waren verricht of goedgekeurd door lokale bankiers.
Volgens Reuters waren de managers op het hoofdkantoor van de bank erg risico-avers geworden, en willen ze lokale bankiers geen speelruimte meer geven, ongeacht hoeveel winst ze maken.
Een woordvoerder van Credit Suisse weigerde echter commentaar te geven.
Povere prestatie op de aandelenmarkten
Ook op de aandelenmarkten presteert CreditSuisse pover. Dit in schril contrast met zijn rivaal UBS, merkt Reuters op.
In de nasleep van enorme verliezen en een reddingsoperatie tijdens de financiële crisis heeft UBS met succes de overstap gemaakt van investeringsbankieren naar vermogensbeheer en is nu ’s werelds grootste vermogensbeheerder met 3,2 biljoen dollar aan belegd vermogen.
De aandelen van UBS zijn de afgelopen 10 jaar met 57 procent gestegen, terwijl Credit Suisse in diezelfde periode met 53 procent is gekelderd.
Na de slechte krantenkoppen (het waren er wel wat) hebben aandeelhouders Credit Suisse dit jaar in de steek gelaten. De aandelen van Credit Suisse zijn de voorbije maanden met 12 procent gedaald, terwijl UBS met 36 procent is gestegen en de rivalen op Wall Street hoge toppen scheren dankzij een boom in de aandelenhandel en fusies en overnames.
Met een marktwaarde van 28 miljard dollar is Credit Suisse minder dan de helft waard van UBS, en een fractie van een Wall Street-reus als JP Morgan (een half biljoen dollar waard). (mah)