Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 28 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Covid-19 maakt golf van infecties en dodelijke slachtoffers buiten China

Logo Business AM
Wetenschap

24/02/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Isopix

Nieuwe broeihaarden van Covid-19 in Zuid-Korea, Italië en Iran doen de vrees ontstaan voor een wereldwijde pandemie.

Italië ging in één weekend van drie infecties op vrijdag, naar 152 besmette gevallen op zondagavond. Daarvan vielen drie dodelijke slachtoffers. De Italiaanse overheid trekt aan de alarmbel, en legt beperkingen op aan beweging tussen sommige noordelijke gemeenten. Sommige gebieden zijn in quarantaine geplaatst. De laatste twee dagen van het carnaval in Venetië zijn afgelast.

Ook in Iran steeg het aantal infecties snel de voorbije dagen. Officieel zijn er 43 mensen besmet, daarvan zijn er intussen al acht patiënten bezweken aan de ziekte. Dat is het grootste aantal doden buiten China. Saudi-Arabië, Koeweit, Irak, Turkije en Afghanistan hebben onmiddellijk reisbeperkingen opgelegd aan de Islamitische Republiek van Iran.

Zuid-Korea is ook zwaar getroffen door de virusuitbraak. Daar zijn er momenteel al 760 besmette gevallen gerapporteerd. President Moon Jae-in heeft verschillende steden afgeschermd van de buitenwereld. De regering riep de hoogste staat van paraatheid af, waardoor extra middelen kunnen vrijgemaakt worden om het virus te bestrijden. Meer dan 100 gevallen zijn terug te brengen tot één specifieke kerk in Daegu, de vierde grootste stad van het land.

Grenscontroles

Nu er een uitbraak is in een van de meest dichtbevolkte gebieden van Italië wordt Europa op de proef gesteld: Kan het virus ingesloten worden zonder grote beperkingen op het vrij verkeer van goederen en personen?

De Oostenrijkse minister van Binnenlands Zaken organiseert vandaag een crisisvergadering om te beslissen over eventuele grenscontroles met Italië.

China meldde zondag 409 nieuwe gevallen op het vasteland, zaterdag waren dat er 648. Daarmee steeg het totale aantal infecties in het land waar het virus voor het eerst de kop opstak tot 77.150 gevallen. Het dodental staat er momenteel op 2.592.

De golf van infectie buiten China zorgde voor steile dalingen op zowel de Aziatische beurzen als op Wall Street. Beleggers vluchten naar veilige havens zoals goud. De olieprijzen zakten en de won, de Zuid-Koreaanse munteenheid, daalde tot het laagste punt sinds augustus.

Op de bijeenkomst van de G20 in Riyad dit weekend waarschuwde Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de verspreiding van de epidemie ‘het al kwetsbare herstel van de wereldeconomie in gevaar brengt’.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton