Covid-19 komt vaak voor bij honden en katten, zegt nieuw onderzoek

Covid-19 komt vaak voor bij huiskatten en -honden waarvan de eigenaar besmet is met het virus. Dat stellen Nederlandse onderzoekers. “Hou afstand van je huisdieren als je besmet bent.”

Wetenschappers van de universiteit van Utrecht namen swabs af bij 310 huisdieren in 196 huishoudens waarin iemand besmet was met het coronavirus. Zes katten en zeven honden hadden een positieve PCR-test, terwijl 54 huisdieren antilichamen hadden tegen het coronavirus. Ongeveer 20 procent van de huisdieren was dus op een bepaald moment besmet. Dat blijkt uit gegevens die werden voorgesteld op het European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID).

“Als je Covid-19 hebt, moet je contact met je kat of hond vermijden, net zoals je bij andere mensen zou doen”, waarschuwt Els Broens (Universiteit Utrecht), een van de onderzoekers. “De grootste zorg is echter niet de gezondheid van de dieren – ze hadden geen of milde symptomen van Covid-19 – maar het potentiële risico dat huisdieren kunnen fungeren als een besmettingsbron van het virus en het opnieuw kunnen introduceren in de menselijke populatie.”

Van mens op dier

Uit opvolgtests bleek dat de besmette dieren het virus hadden overwonnen en antilichamen hadden ontwikkeld. En volgens de onderzoekers is de meest waarschijnlijke overdrachtsroute van het virus van mens op dier, en niet omgekeerd.

Broens merkt op dat er tot nu toe geen overdracht van huisdier op mens is gemeld. “Dus, ondanks de vrij hoge prevalentie onder huisdieren van Covid-19 positieve huishoudens in deze studie, lijkt het onwaarschijnlijk dat huisdieren een rol spelen in de pandemie”, besluit ze.

Dieren vaccineren?

Toch waarschuwde begin dit jaar een groep wetenschappers aan de universiteit van East Anglia (Engeland) en de universiteit van Minnesota (VS) dat het in de toekomst nodig zou kunnen zijn om huisdieren zoals katten en honden tegen Covid-19 te vaccineren om verdere verspreiding te voorkomen. 

“Gewoon als voorzorgsmaatregel om dit risico te verminderen”, verklaarde Cock van Oosterhout (UEA), een van de onderzoekers en professor evolutionaire genetica, toen. “We moeten als menselijke samenleving echt voorbereid zijn op elke mogelijkheid als het gaat over Covid.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20