Coronavrees jaagt Wall Street flink lager

De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan vrijdag flink lager, nu de impact van de coronacrisis op de heropening van de economie steeds meer investeerders zorgen baart.

De beursindex Dow Jones laat 730 punten liggen, een verlies van 2,8 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq gaan respectievelijk 2,4 en 2,6 procent lager.

In 30 staten neemt het aantal besmettingen toe. De opstoot van nieuwe bevestigde gevallen van coronavirus doet beleggers vermoeden dat het economisch herstel van korte duur zal zijn en dat sommige staten opnieuw in lockdown dreigen te moeten gaan. In Florida mag geen alcohol meer geconsumeerd worden in bars, Californië stelt de heropening van kapsalons uit en ook in Arizona gelden nieuwe beperkingen.

Opnieuw zijn het de aandelen van bedrijven die baat hebben bij de heropening van de economie die klappen krijgen. Luchtvaartmaatschappijen United Airlines, American en Delta gaan alle meer dan 5 procent lager. Cruiseschepenuitbater Norwegian moet 5,6 procent prijsgeven.

Ook de banken gaan stevig onderuit, nadat donderdag nabeurs bekendmaakte dat de Amerikaanse centrale bank zich zorgen maakt over een aantal banken, dat niet optimaal opgewassen lijkt te zijn zijn tegen de coronacrisis. Ze stelt dan ook voor dat de banken tijdelijk geen dividend uitbetalen.

Facebook in het oog van de storm

Op de Nasdaq krijgt beurslieveling Facebook slaag. Consumentengoederenproducent Unilever kondigde aan zijn reclame op het netwerk tot tenminste eind dit jaar stop te zetten. Unilever vervoegt zo een handvol andere bedrijven, dat vindt dat Zuckerberg & co te weinig doen tegen het voorkomen van haatzaaien en de verspreiding van desinformatie. Het aandeel daalt 8,3 procent.

Olie gaat 1,5 procent achteruit. Een vat WTI-olie kost nog 38,12 dollar. Goud gaat 0,7 procent hoger. Een ounce goud kost woensdagavond 1.783 dollar. De euro wint lichtjes terrein ten opzichte van de euro. De eenheidsmunt gaat 0,05 procent hoger en kost dinsdagavond 1,123 dollar. Ook de bitcoin deelt in de klappen en gaat 1,3 procent lager tot 9.171 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20