Coronavirusepidemie maakt einde aan jaar durende politieke impasse in Israël

Een politieke impasse die meer dan een jaar heeft geduurd, en in Israël tot drie opeenvolgende verkiezingen heeft geleid, is eindelijk doorbroken. De Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu en het oppositiefront Blauw-Wit van Benny Gantz zullen een regering van nationale eenheid vormen.

Netanyahu blijft premier tot september 2021, waarna hij door Gantz vervangen wordt. Ondertussen zal deze laatste als minister van Buitenlandse Zaken of Defensie zetelen. De corruptiezaak die tegen Netanyahu loopt, wordt niet opgeschort.

Gantz nam een bocht van 180 graden, want eerder had hij aangekondigd ‘nooit te zullen dienen onder een premier tegen wie een aanklacht voor corruptie loopt.’

In november vorig jaar werd Netanyahu formeel aangeklaagd voor omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen. De aanklachten tegen Netanyahu hebben betrekking op drie verschillende corruptiezaken. Het is voor het eerst dat een zittende Israëlische premier voor dergelijke feiten wordt aangeklaagd. Zijn proces gaat op 24 mei van start.

Maar Gantz slaagde er nooit in een regering te vormen. Hij vond ‘in het licht van de coronacrisis dat het nu wel tijd was om een regering van nationale eenheid te vormen’.

‘Uitzondelijke tijden vergen uitzonderlijke beslissingen’, zei Gantz. Tot groot ongenoegen van een aantal van zijn bondgenoten, die de Blauw-Wit-beweging laten voor wat ze is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20