Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Coronavirusepidemie maakt einde aan jaar durende politieke impasse in Israël

Logo Business AM
Politiek

27/03/2020 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

(AP Photo/Oded Balilty)

Een politieke impasse die meer dan een jaar heeft geduurd, en in Israël tot drie opeenvolgende verkiezingen heeft geleid, is eindelijk doorbroken. De Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu en het oppositiefront Blauw-Wit van Benny Gantz zullen een regering van nationale eenheid vormen.

Netanyahu blijft premier tot september 2021, waarna hij door Gantz vervangen wordt. Ondertussen zal deze laatste als minister van Buitenlandse Zaken of Defensie zetelen. De corruptiezaak die tegen Netanyahu loopt, wordt niet opgeschort.

Gantz nam een bocht van 180 graden, want eerder had hij aangekondigd ‘nooit te zullen dienen onder een premier tegen wie een aanklacht voor corruptie loopt.’

In november vorig jaar werd Netanyahu formeel aangeklaagd voor omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen. De aanklachten tegen Netanyahu hebben betrekking op drie verschillende corruptiezaken. Het is voor het eerst dat een zittende Israëlische premier voor dergelijke feiten wordt aangeklaagd. Zijn proces gaat op 24 mei van start.

Maar Gantz slaagde er nooit in een regering te vormen. Hij vond ‘in het licht van de coronacrisis dat het nu wel tijd was om een regering van nationale eenheid te vormen’.

‘Uitzondelijke tijden vergen uitzonderlijke beslissingen’, zei Gantz. Tot groot ongenoegen van een aantal van zijn bondgenoten, die de Blauw-Wit-beweging laten voor wat ze is.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks