Coronavirus weinig meer dan een excuus voor een veel te late beurscorrectie

De Amerikaanse beursindex Dow Jones daalde woensdag voor de derde dag op rij en noteert ondertussen 8 procent lager dan op zijn recente recordhoogte. Ook Europese beurzen kregen er de vorige dagen hard van langs. De vraag is of het coronavirus covid-19 de aanleiding dan wel het excuus is geweest voor de verkoopgolf.

De beurzen zijn de voorbije maanden enkel blijven stijgen. Ook wanneer al lang duidelijk was dat de economische gevolgen van de crisis veel groter zouden zijn dan wat werd verteld, gingen de aandelenindexen onverminderd noordwaarts.

Wall Street maakt zich geen zorgen om Bernie Sanders

Geopolitieke spanningen, slechter dan verwachte bedrijfsresultaten, winstwaarschuwingen,… niets leek de opmars  van de wereldbeurzen nog te kunnen stuiten. Ook de goede prestaties van de Amerikaanse senator Sanders in de Democratische voorverkiezingen werden niet in de aandelenprijzen verrekend. Omdat een mogelijke overwinning van Sanders – net als die van Trump in 2016 – door de mainstreammedia niet serieus wordt genomen. Zoals ook de brexit onmogelijk leek. Sanders heeft plannen om de uitvoer van kolen, gas en olie aan banden te leggen, een vermogensbelasting te introduceren en nog een reeks zaken die het establishment en Wall Street erg zenuwachtig maken.

El-Erian: ‘Don’t buy the dip’

Voorlopig lijkt dit alles nog op een klassieke correctie, die al geruime tijd werd voorspeld. De volgende dagen zullen een aantal investeerders zich waarschijnlijk laten verleiden tot aankopen. ‘Buy the dip’ heet dat in het Engels. Mohamed El-Erian, de hoofdeconoom van verzekeraar Allianz, riep beleggers in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC tot grote voorzichtigheid op. 

‘Dit gaat de groei in China lamleggen en de wereldeconomie besmetten. En – dat is het belangrijkste – het kan niet verholpen worden door centrale banken.’ El-Erian had begin deze maand beleggers al voor het virus gewaarschuwd. Volgens hem zijn de aandelenmarkten al langere tijd ontkoppeld van de reële economie. Ook andere investeerders waarschuwen voor hernieuwd enthousiasme. De gebeurtenissen van de voorbije weken kunnen niet anders dan de bedrijfsresultaten aantasten.

Voorts blijven vele vragen over de ware toedracht en de omvang van de zaak onbeantwoord. Is in China het ergste voorbij of hebben de Chinezen een nieuwe creatieve manier gevonden om de statistieken op te poetsen? Goldman Sachs schat de economische groei in China voor het eerste kwartaal op 2,5 procent, vergeleken met meer dan 6 procent in dezelfde periode vorig jaar. In dat land ligt ongeveer alles nu al zo’n 2 maanden stil.

Toch is men opnieuw tot het besef gekomen dat beurzen kunnen dalen. Wat het enthousiasme zou kunnen temperen. Net als een duidelijke overwinning van Bernie Sanders volgende dinsdag.

Meer