Coronavirus: alle trends stijgen, nachtklok in Waals-Brabant en Luxemburg

Alle coronatrends stijgen in ons land. Er worden bijna 4.500 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld, de ziekenhuisopnames stijgen naar 136 per dag en zo’n 17 coronapatiënten per dag overlijden.

EPA

De coronatrends blijven stijgen in ons land. Tussen 3 en 9 oktober werden er gemiddeld 4.449 nieuwe coronabesmettingen per dag bevestigd. Dat is een stijging met 79 procent vergeleken met de 7 dagen voordien. Sinds het begin van de coronacrisis raakten al 165.880 Belgen besmet. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 6 en 12 oktober werden dagelijks gemiddeld 136 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 68,4 procent tegenover de week voordien. Momenteel liggen er 1.472 coronapatiënten (een stijging met 11 procent) in de Belgische ziekenhuizen, van wie 267 (een stijging met 10 procent) op de afdelingen intensieve zorg.

Verder zijn tussen 3 en 9 oktober dagelijks gemiddeld 17 mensen overleden aan Covid-19. Vorige week was er nog sprake van gemiddeld 10,3 sterfgevallen per dag. De Belgische dodentol staat momenteel op 10.211.

Tussen 6 en 12 oktober werden dagelijks gemiddeld 39.900 tests afgenomen. De positiviteitsratio is gestegen tot 11,1 procent. Dat is het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal afgenomen tests.

De laatst gekende r-waarde, dat aangeeft hoeveel mensen een besmet persoon besmet dateert van 11 oktober. Die stond toen op 1,39.

Nachtklok in Waals-Brabant en Luxemburg

Vanaf de nacht van 13 oktober geldt in de provincies Waals-Brabant en Luxemburg een avondklok. Vanaf dan mogen inwoners 15 dagen lang tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens niet buiten komen, behalve in enkele uitzonderlijke gevallen. Het gaat onder andere om medische noodgevallen, ritten om naar het buitenland te reizen en verkeer van en naar het werk. In Waals-Brabant zal het ook verboden zijn om van deur tot deur te gaan, bijvoorbeeld voor Halloween. 

Speekseltest

Het UZ Luik deelt in triagecentra speekseltesten uit aan mensen die geen coronasymptomen hebben. Dankzij de test kunnen ze zichzelf gemakkelijk testen op het virus, door gewoon in een potje te spuwen. Dat moeten ze wel nog naar een laboratorium brengen om te laten analyseren. Door de speekseltest moet de druk op de testcentra in Luik serieus verminderen. Viroloog Steven Van Gucht benadrukt wel dat de test alleen zin heeft wanneer die regelmatig wordt afgenomen. 

500.000 mondmaskers geblokkeerd

EPA

Al sinds dit voorjaar liggen zo’n 500.000 mondmaskers geblokkeerd in een loods in Gent. Dat melden de Mediahuis-kranten. Die waren besteld om de  tekorten in de woonzorgcentra aan te vullen. De mondmaskers konden niet verdeeld worden, omdat de correcte stickers niet waren aangebracht. De kostprijs van de maskers en het transport ervan bedraagt in totaal 829.000 euro. Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) pleit voor een herkeuring. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) reageert dat er aan een oplossing wordt gewerkt.

Dreigend tekort aan griepvaccins

De eerste lading griepvaccins in België is al bijna uitverkocht. Veel meer Belgen laten zich vaccineren tegen de griep naar aanleiding van de coronacrisis. De vraag is een stuk groter dan andere jaren, waardoor mensen uit kwetsbare groepen zonder vaccin dreigen te vallen. België heeft voor het komend griepseizoen bijna 3 miljoen vaccins besteld. Dat is 10 procent meer dan anders. De helft van die vaccins is nog niet verdeeld. De  vaccinatieperiode voor de griep loopt tot half december.

Meer