Coronavermoeidheid groeit ook in medische sector: huisartsen gaan massaal op pensioen

Huisartsen zijn corona beu. Hun takenpakket wordt steeds groter en de kans op besmetting is reëler voor een dokter. Daarom beslissen veel oudere huisartsen om op pensioen te gaan.

Dat zegt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen in Het Nieuwsblad. ‘Ze moeten hun praktijk anders organiseren, er moet veel ontsmet worden, de vrije consultaties zijn afgeschaft… ­Corona heeft veel zaken die ze altijd gedaan hebben op hun kop gezet. En huisartsen voor wie het niet meer moest, omdat ze toch al pensioengerechtigd zijn, zien daarin de ideale opportuniteit om te stoppen’, klinkt het.

En er is een grotere kans op besmetting, vooral voor oudere artsen dan. Het gebeurt vaak dat huisartsen na hun pensioen blijven doorwerken, omdat ze hun werk graag doen. ‘Daar zijn mensen van in de 70 bij’, zegt Dirk Devroey, zelf huisarts en professor aan de VUB. ‘Zij beseffen dat het risico voor hen groter is. En nu we merken dat veel huisartsen geïnfecteerd raken, is het begrijpelijk dat mensen die heel hun leven gewerkt hebben dit als een goed moment zien om te stoppen.’

Daardoor dreigt er wel een tekort aan huisartsen te ontstaan. En nu de vestigingspremie is afgeschaft, voor het openen van een praktijk in plaatsen waar een tekort is, ziet Devroey dat niet direct goed komen. Er starten in september 400 studenten aan de master na master huisarts, ‘maar of dat genoeg is, is moeilijk in te schatten’.

Meer