Coronavaccins worden nu ook getest op jonge kinderen

De Amerikaanse Farmareus Pfizer heeft aangekondigd dat het klinische testen heeft opgestart waarbij zijn coronavaccin wordt getest op gezonde kinderen tussen zes maanden en 12 jaar. Begin volgend jaar zou het vaccin beschikbaar zijn voor jonge kinderen. 

‘We hebben de eerste doses bij kinderen toegediend om de veiligheid, vaccintolerantie en immunogeniteit om Covid-19 te voorkomen te onderzoeken bij kinderen van zes maanden tot 11 jaar oud’, zei Pfizer in een persbericht dat donderdag werd vrijgegeven. 

De eerste jeugdige deelnemers hebben dus al een spuitje gekregen. In de eerste fase wordt het vaccin op 144 kinderen getest. Momenteel is het Pfizer-vaccin, in de landen waar het goedgekeurd is, toegelaten voor personen van 16 jaar en ouder.

Tijdens de eerste fase zal het farmabedrijf de ideale dosering bepalen voor drie verschillende leeftijdsgroepen: van zes maanden tot twee jaar oud, tussen twee en vijf jaar oud en van vijf tot elf. Alle deelnemers zullen beginnen met een dosis van 10 microgram van het vaccin, wat zeer weinig is. Daarna worden de doses geleidelijk aan groter. 

De tweede fase focust op veiligheid en doeltreffendheid. Dat wordt er met een controlegroep gewerkt die een placebo krijgt. 

Verspreiding en weefselschade

Hoewel kinderen veel minder kans hebben dan volwassenen om zwaar ziek te worden van het coronavirus, is de kans op blijvende weefselschade statistisch relevant. Bovendien kunnen kinderen het virus ook verder verspreiden, iets wat een obstakel is om de scholen volledig open te houden. 

Eind januari maakte Pfizer al bekend dat het testen uitvoerde op tieners tussen 12 en 15. De resultaten van die proeven waren ‘bemoedigend’ om ook jongere kinderen bij de testen te betrekken, aldus het bedrijf. 

Moderna maakte vorige week dat het met klinische testen voor jonge kinderen begon. Johnson & Johnson, de derde grote Amerikaanse vaccinmaker begin medio april met grootschalige testen op zuigelingen en pasgeborenen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20