Coronaregels: bezoekers mogen even door uw woning naar de tuin

Vanaf morgen kan u met tien personen buiten samenkomen in de tuin of op het terras, ook al moeten de gasten even door uw huis. Dat verduidelijkt een zondag gepubliceerd ministerieel besluit.

Het gaat om een van de coronaversoepelingen die vrijdag aangekondigd werden. Het is dus ook mogelijk voor rijhuizen zonder rechtstreekse toegang tot de tuin om gasten te ontvangen, mits de gekende afstandsregels. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet het ministerieel besluit zondag publiceren in het Staatsblad. Door de passage ‘occasioneel en kortstondig’ wordt ook toiletbezoek juridisch gedekt.

De passage in het Staatsblad

De grote impact van de coronacrisis op onze sociale relaties komt tot uiting in het jaarverslag van Tele-Onthaal. De coronacrisis leidt tot een recordaantal oproepen. De hulplijn kreeg vorig jaar 139.000 oproepen binnen, of 380 per dag. Dat zijn er ruim 15 procent meer dan een jaar eerder. Zowat een kwart van de telefonische oproepen ging over eenzaamheid of relationele problemen als gevolg van de coronacrisis.

Vaccinatiekalender

Er is ook nieuws van het vaccinatiefront. Sommige gezonde burgers zonder chronische aandoeningen zullen vroeger gevaccineerd worden dan eerst aangekondigd. De taskforce Vaccinatie wil hen mengen met de burgers die wél onderliggende aandoeningen hebben. Op die manier wordt de geregistreerde vaccinatiedatum geen aanwijzing of iemand een onderliggende aandoening heeft. Zo wordt de privacy van de risicopatiënten gewaarborgd.

Van de gevreesde derde golf is er vooralsnog geen sprake. Er werden de voorbije week gemiddeld bijna 147 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen voor Covid-19, meldt het overheidsinstituut Sciensano. Het aantal hospitalisaties blijft daarmee hangen rond 150 per dag. Alles samen liggen er nu 1.879 personen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen, waarvan 416 op intensieve zorg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20