Coronapandemie spaart de superrijken niet: Forbes miljardairslijst krimpt met 10% op 2 weken tijd

De coronapandemie spaart de superrijken van deze aarde niet. Honderden miljardairs hebben hun fortuin de voorbije weken zien slinken. Deze trend zal zich naar verwachting nog een hele tijd voortzetten, nu economen voorspellen dat het jaar 2020 in veel landen gepaard zal gaan met diepe economische recessies.

De jaarlijkse ranglijst van de rijkste mensen ter wereld, die dinsdag door ‘Forbes’ werd gepubliceerd, laat nu al spectaculaire effecten zien. Op 18 maart telde het Amerikaanse tijdschrift wereldwijd nog 2.095 miljardairs. Dat waren er 226 minder dan op 6 maart. 51 % van de miljardairs zag zijn fortuin tussen 2019 en 2020 afnemen. Cumulatief is het fortuin van de superrijken met 700 miljard dollar gedaald tot 8.000 miljard dollar.

Jeff Bezos blijft de rijkste man ter wereld

EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Vele miljardairs staan voor moeilijke maanden, nu grote landen als de VS, het VK en India nog weken tot maanden in (gedeeltelijke) lockdown dreigen te blijven. Als gevolg daarvan zijn veel bedrijven gesloten, wat op zijn beurt de aandelenbeurzen heeft doen dalen. Ook dividenduitkeringen zijn door verschillende grote consortiums opgeschort, tot er meer duidelijkheid komt over de toekomst.

Ondanks alles biedt de Forbesranglijst weinig verrassingen. Jeff Bezos, de baas en oprichter van webwinkel Amazon, blijft voor het derde achtereenvolgende jaar de rijkste man ter wereld. Hij zit op een fortuin van 113 miljard dollar. Zijn ex-vrouw MacKenzie Bezos, die een belang van 4% in Amazon behoudt, is met een fortuin van 36 miljard dollar de 22ste rijkste persoon ter wereld.

Microsoftoprichter Bill Gates is tweede in de ranglijst (102 miljard dollar). Dan volgt de Fransman Bernard Arnault (90 miljard dollar), die aan het hoofd van het luxeconcern LVMH staat. Dat omvat onder meer het handtassen- en accessoiresmerk Louis Vuitton, het champagnemerk Moët-Chandon en de cognacproducent Hennessy. Ook diamantbedrijf De Beers maakt deel uit van het conglomeraat.

Exit ‘wonderboy’ Adam Neumann

Onder de exits valt vooral Adam Neumann (foto boven) op. Diens bedrijf WeWork haalde vorig jaar de wereldpers, toen bleek dat het vrij creatief met cijfers was omgesprongen. Dat gebeurde in de aanloop naar een beursgang. Ook Do Won en Jin Sook Chang, het koppel dat aan de wieg stond van kledingketen Forever 21, vallen uit de lijst. Het bedrijf vroeg in september het faillissement aan. Was het koppel in de Forbesranglijst van 2016 nog goed voor een fortuin van 5,9 miljard dollar, dan zou daar nu minder dan 100 miljoen dollar van overblijven.

Nieuw in de ranglijst is Eric S. Yuan, de baas van videoconferentiesoftwaremaker Zoom. Dat bedrijf profiteerde de voorbije weken uiteraard van de lockdowns in meer dan de helft van de wereld.

De VS behouden de meeste miljardairs (614) ter wereld, vóór China (456). Vrouwelijke miljardairs blijven uitzonderingen. Ze nemen in de ranglijst iets meer dan 10 procent van de plaatsen in.

Eén Belgische miljardair of… 29?

In de lijst staan ook een Belg: Eric Wittouck, de voormalige eigenaar van Weight Watchers. Wittouck staat op plaats 198 met een fortuin van 8 miljard dollar. 

Ludwig Verduyn, de eigenaar van de website De Rijkste Belgen, maakt zoals elk jaar brandhout van de Forbesranglijst waar het Belgische onderdanen betreft.

 ‘Van de 29 Belgische miljardairs kent Forbes er slechts één, met name Eric Wittouck die als investeerder voornamelijk op Wall Street actief is. Daarmee bevestigt Forbes zijn reputatie van slechte kenner van Belgische vermogens.’

Meer