Coronafactuur voor de overheid loopt op tot meer dan 20 miljard euro

Sinds de start van de coronacrisis heeft overheid tal van maatregelen genomen om de economische en financiële gevolgen van de coronamaatregelen binnen de perken te houden. Het prijskaartje van die overheidssteun bedraagt al meer dan 20 miljard euro, meldt De Tijd.

De coronafactuur voor de overheid bedraagt al meer dan 20 miljard euro, blijkt uit de begrotingsdocumenten die Eva De Bleeker (Open VLD), staatssecretaris voor Begroting heeft ingediend in het federaal parlement. Die cijfers houden nog geen rekening met de steunmaatregelen die de overheid tijdens de tweede lockdown heeft gelanceerd.

In totaal hebben de overheden dit jaar 17,5 miljard uitgegeven aan steunmaatregelen voor bedrijven en particulieren. 12,7 miljard euro staat op de rekening van de federale overheid en 4,8 miljard euro op die van de deelstaatregeringen.

Voorts werd er 3,6 miljard euro uitgegeven via de zogeheten coronaprovisie. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor de middelen voor de medische strijd, geld voor de coronarailpas, de steun aan Brussels Airlines, de eindejaarspremie voor de horeca en de nieuwe eenmalige premie voor het personeel in de (federale) zorgsector.

Geplande uitgaven voor 2021

Uit de documenten blijkt ook dat overheidsuitgaven voor 2021 op 3,05 miljard euro komen te staan. In dat pakket zit onder meer de 350 miljoen euro voor een sociaal akkoord over betere lonen en werkomstandigheden in de zorgsector en de 191 miljoen euro voor de tijdelijke btw- verlaging op sloop en heropbouw.

De coronaprovisie voor volgend jaar bedraagt inmiddels 900 miljoen euro. De steunmaatregelen die op 16 oktober bij de sluiting van de horeca werden aangekondigd, zijn al opgenomen in de cijfers, de recentere aankondigingen niet.

Meer