Coronacrisis raakt verkoop van nieuwe wagens zwaarder dan die van tweedehandswagens

De coronapandemie is nefast geweest voor de autosector. Voornamelijk de verkoop van nieuwe wagens deelde zwaar in de klappen. Ook werden er minder tweedehandswagens verkocht, maar die daling bleef enigszins beperkt, leren cijfers van de sectororganisatie Traxio.

Die cijfers tonen aan dat de verkoop van nieuwe wagens vorig jaar is gedaald met 21,6 procent. De heropening van de showrooms in december heeft weinig zoden aan de dijk gebracht. Die maand was er een daling van 10,3 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2019.

Opmars hybridewagens

De hybridewagens zijn er wel in geslaagd om hun opmars verder te zetten in 2020. 16,3 procent van de verkochte wagens vorig jaar waren hybridewagens. Het aandeel benzinewagens is afgezwakt tot 48,2 procent.

‘De verklaring hiervoor moeten we vooral zoeken bij de hybride bedrijfswagens die sinds begin dit jaar kunnen rekenen op een gunstiger Voordeel Alle Aard’, laat de organisatie weten.

We zijn ons ook meer en meer bewust van hoeveel CO² onze wagens uitstoten. Zo hadden we vorig jaar veel meer interesse in wagens met ene lagere CO²-uitstoot (minder dan 109 g/km). In 2019 waren 24,8 procent van de verkochte wagens exemplaren met een lagere CO²-uitstoot. In 2020 is dat aandeel toegenomen tot 46,5 procent.

Beperkte daling tweedehandswagens

Ook wanneer we naar de verkoop van tweedehandswagens kijken, zien we een daling. Die verkoop is gedaald met 6,3 procent in vergelijking met 2019.

Waarom heeft de coronacrisis de markt van de tweedehandswagens minder geraakt? Volgens Traxio hebben sommige mensen vorig jaar de voorkeur gegeven aan een tweedehandswagen door de onzekere tijden. ‘Voorts zullen heel wat mensen beslist hebben om een tweedehandswagen te kopen om zo te vermijden dat ze het openbaar vervoer moeten nemen tijdens de gezondheidscrisis’, klinkt het bij Traxio.

‘Bij de tweedehandswagens merken we vooral een daling van het aantal diesels ten voordele van benzine’, merkt de organisatie op. Het aandeel van de andere brandstoffen blijft verwaarloosbaar. Het aandeel van hybridewagens is wel gestegen van 1,3 naar 2 procent.

Volkswagen, BMW, Opel, Mercedes en Renault vormen de top 5 best verkochte tweedehandse personenwagens in 2020. Vooral BMW en Volkswagen blijven sterk presteren met een respectievelijke
daling van slechts 2,4 en 4,3 procent.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20