Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 30 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Coronacrisis kan Antwerpse diamant duizend banen kosten

Logo Business AM
Business

23/06/2020 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

De Antwerpse diamantairs zien hun voorraden aangroeien, maar de vraag is sterk teruggevallen. - Alrosa

De diamantsector voelt heel duidelijk de impact van de coronacrisis. De Antwerpse diamantwereld ontsnapt evenmin aan de gevolgen van de pandemie. Dat blijkt uit een enquête van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) bij 1.600 diamantbedrijven, waarover de krant De Standaard heeft bericht.

De onderzoekers stelden daarbij vast dat de vraag naar diamanten is ingestort. De diamantairs zijn echter door contracten op lange termijn aan producenten zoals De Beers of Alrosa gebonden. Daardoor zijn leveringen blijven toestromen en zijn de reserves de voorbije maanden massaal aangegroeid.

Uit het onderzoek bleek dat 50 procent van de ondervraagde bedrijven tijdens de lockdown met een omzetdaling van minstens 90 procent werden geconfronteerd. Daardoor zijn ook steeds meer Antwerpse diamantbedrijven in financiële problemen geraakt.

Door de verplichte afnames dreigt bij velen ook de liquiditeit en solvabiliteit in het gedrang te komen. Aangezien het luchtvaartverkeer, dat slechts aarzelend op gang komt, in de diamantsector van groot belang is, dreigt ook het herstel langere tijd in beslag te zullen nemen.

Ondersteuning

Sinds begin juni zou er wel van enige heropleving sprake zijn, maar toch overheerst in de sector een pessimistisch gevoel. De Antwerpse diamantwereld telt momenteel nog 6.600 werknemers. Er zouden echter duizend banen verloren kunnen gaan.

Het is voor vele Antwerpse diamantbedrijven ook bijzonder moeilijk om toegang tot hulppakketen van de overheid te krijgen. Er zijn wel kredieten met staatswaarborg, maar die zouden voor vele diamantairs onbereikbaar zijn geworden. Nog slechts weinig diamantairs hebben immers met een Belgische bank een professionele band.

Er wordt dan ook gevraagd naar een oplossing die de Antwerpse diamantwereld voldoende ademruimte zou kunnen bieden en zou toelaten om de gevolgen van de coronacrisis te overleven.

Source: De Standaard


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Regering-De Croo I

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.635.750
 • Aantal
  doden
  1.007.689
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  117.115
 • Aantal
  doden
  10.001

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks