Coronacrisis kan Antwerpse diamant duizend banen kosten

De diamantsector voelt heel duidelijk de impact van de coronacrisis. De Antwerpse diamantwereld ontsnapt evenmin aan de gevolgen van de pandemie. Dat blijkt uit een enquête van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) bij 1.600 diamantbedrijven, waarover de krant De Standaard heeft bericht.

De onderzoekers stelden daarbij vast dat de vraag naar diamanten is ingestort. De diamantairs zijn echter door contracten op lange termijn aan producenten zoals De Beers of Alrosa gebonden. Daardoor zijn leveringen blijven toestromen en zijn de reserves de voorbije maanden massaal aangegroeid.

Uit het onderzoek bleek dat 50 procent van de ondervraagde bedrijven tijdens de lockdown met een omzetdaling van minstens 90 procent werden geconfronteerd. Daardoor zijn ook steeds meer Antwerpse diamantbedrijven in financiële problemen geraakt.

Door de verplichte afnames dreigt bij velen ook de liquiditeit en solvabiliteit in het gedrang te komen. Aangezien het luchtvaartverkeer, dat slechts aarzelend op gang komt, in de diamantsector van groot belang is, dreigt ook het herstel langere tijd in beslag te zullen nemen.

Ondersteuning

Sinds begin juni zou er wel van enige heropleving sprake zijn, maar toch overheerst in de sector een pessimistisch gevoel. De Antwerpse diamantwereld telt momenteel nog 6.600 werknemers. Er zouden echter duizend banen verloren kunnen gaan.

Het is voor vele Antwerpse diamantbedrijven ook bijzonder moeilijk om toegang tot hulppakketen van de overheid te krijgen. Er zijn wel kredieten met staatswaarborg, maar die zouden voor vele diamantairs onbereikbaar zijn geworden. Nog slechts weinig diamantairs hebben immers met een Belgische bank een professionele band.

Er wordt dan ook gevraagd naar een oplossing die de Antwerpse diamantwereld voldoende ademruimte zou kunnen bieden en zou toelaten om de gevolgen van de coronacrisis te overleven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20