Coronacrisis jaagt vastgoedprijzen verder de hoogte in

In Vlaanderen is de gemiddelde prijs van een woning tot boven de 300.000 euro gestegen, naar 303.243 euro om precies te zijn. Het gaat om een stijging van 5,5 procent op jaarbasis, blijkt uit de Notarisbarometer voor het derde trimester van 2020.

Ondanks de coronacrisis blijft vastgoed in trek in ons land. Ook de prijzen blijven stijgen. Op vijf jaar steeg de gemiddelde prijs van een woning en een appartement in Vlaanderen met respectievelijk 17,9 en 18,3 procent. Rekening houdend met de inflatie komt dat voor een woning neer op een reële prijsstijging van 9,8 procent in vijf jaar tijd.

‘Extra gretig’

De Belgische vastgoedmarkt kreeg in het tweede trimester een dreun door de coronacrisis en de strenge maatregelen. De verwachting was dat een prijscorrectie zou volgen door de economische crisis die volgde op de lockdown. Alleen lijken de steunmechanismen van de overheid ertoe te leiden dat de arbeidsmarkt relatief gespaard blijft.

Volgens Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, hebben veel kopers zich na de lockdown juist ‘extra gretig’ op de markt gestort. ‘Verkopers verliepen soms wat sneller dan anders, zeker als het om woningen ging die bijzonder gegeerd waren’, zegt hij. ‘Dat had ook een effect op de gemiddelde prijzen, maar we verwachten dat dit een tijdelijk fenomeen is.’

Heropleving

Concreet was er de voorbije drie maanden sprake van een heropleving. Tegenover het derde trimester van 2019 werden er 11,6 procent meer transacties afgerond. Was de stijging in juli nog bescheiden, dan toonden de kopers van vastgoed zich in augustus en september opvallend actief, met respectievelijk 13,4 en 19,9 procent meer transacties dan in 2019.

Toch kampt de Belgische vastgoedmarkt nog met een bepaalde achterstand, want we zitten nog niet op het niveau van vorig jaar. In de periode van 1 januari tot en met 30 september waren er op nationaal vlak 3,5 procent minder transacties, in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Nog enkele cijfers:

  • Antwerpen kende de grootste prijsstijging: +6,6 procent, met een gemiddelde prijs van 324.282 euro.
  • West-Vlaanderen tekende voor de laagste prijsstijging: +4,6 procent, met een gemiddelde prijs van 273.165 euro.
  • De gemiddelde prijs van een appartement in Vlaanderen blijft stijgen: +6 procent op jaarbasis, met een gemiddelde van 246.454 euro.
  • In Brussel kostten een woonhuis en een appartement gemiddeld 497.463 euro (+3,9 procent) en 274.464 euro (+8,3 procent).

Lees ook: Belgische huizenprijzen stijgen minder snel dan Europees gemiddelde

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20