Coronacrisis heeft van vele Amerikanen een ondernemer gemaakt

Het voorbije jaar zijn in de Verenigde Staten 4,4 miljoen nieuwe ondernemingen opgericht. Dat komt neer op een toename met 24 procent tegenover het jaar voordien, en dat ondanks de economische terugslag door de coronapandemie.

Dat blijkt uit een studie van het Peterson Institute for International Economics. De onderzoekers maken daarbij gewag van een absolute recordgroei. Volgens een aantal experts heeft de coronacrisis in werkelijkheid de nieuwe bedrijven niet afgeremd, maar wellicht zelfs een belangrijk aandeel in het stijgende Amerikaanse ondernemerschap gehad.

Ommekeer

Door de uitbraak van de crisis hebben vele bedrijven medewerkers moeten laten afvloeien. ‘Een aantal van de getroffen werknemers besliste daarop met een eigen onderneming van start te gaan,’ zeggen de onderzoekers. ‘Het voorbije jaar vertegenwoordigde zelfs een ommekeer in het Amerikaanse ondernemerslandschap.’

‘De periode voor de uitbraak van de coronacrisis werd in de Verenigde Staten immers, ondanks een aantal prominente succesverhalen in Silicon Valley, geconfronteerd door een constante inkrimping van het aantal startende ondernemingen.’

‘De ommekeer van het voorbije jaar vormt ook een sterk contract met de vorige recessie twaalf jaar geleden,’ betogen de onderzoekers. ‘Toen moest een duidelijke terugval van het Amerikaanse startups worden gemeld. De financiële crisis maakte het potentiële ondernemers toen immers vaak quasi onmogelijk om de nodige financiering te vinden.’ Ook in de meeste andere landen viel het aantal startende ondernemingen vorig jaar terug of was er slechts van een beperkte stijging sprake.

Naast de Verenigde Staten kon ook Turkije met een groei van 23 procent een sterke startup-activiteit melden. Het Verenigde Koninkrijk liet eveneens een toename met 9 procent optekenen. In China bleef de groei van nieuwe bedrijven echter beperkt tot 3 procent.

Onder meer Zwitserland, Australië en Nederland konden nog een stijging met 2 procent melden, maar Duitsland moest al een inkrimping met 4 procent melden. In Spanje werden 21 procent minder nieuw startups opgetekend dan het jaar voordien. In Portugal en Rusland liep dat verlies nog verder op tot 26 procent.

Retail

‘Die Amerikaanse startup-opstoot kan mogelijk verklaard worden door de miljarden dollars steun die de regering van de Verenigde Staten aan de gezinnen en bedrijven ter beschikking heeft gesteld,’ suggereert onderzoeker Simeon Djankov. ‘Die budgetten lagen gevoelig hoger dan in vroegere recessies of andere landen. ‘Dit was de eerste recessie in de Verenigde Staten de voorbije vijftig jaar waarbij er meer geld beschikbaar was dan voor de uitbraak van de crisis.’

De groei was het sterkste in de retailsector en de distributie, mogelijk te danken aan de sterke vraag naar ecommerce die tijdens de pandemie kon worden geregistreerd. Tevens werden beduidend meer startups in de gezondheidssector opgemerkt.

De onderzoekers wijzen tevens op de positieve impact die deze sterkere startup-activiteit op de Amerikaanse arbeidsmarkt zou kunnen hebben. ‘Ongeveer 35 procent van de nieuwe bedrijven zouden volgens ramingen immers mogelijk zelf tot een werkgever kunnen uitgroeien,’ luidt het. (evb)

Meer