Ondanks coronacrisis telde Vlaanderen dit jaar meer startende ondernemers

Ondanks de coronacrisis zijn er dit jaar meer mensen in Vlaanderen een zaak begonnen dan vorig jaar. Dat concludeert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information.

Vlaanderen telde dit jaar 72.205 starters: 2,5 procent meer dan in 2019. In Wallonië en Brussel was er een daling van respectievelijk 3,5 en 11,1 procent.

Meer medische beroepen

Tussen de sectoren zijn wel grote verschillen. Het aantal nieuwe horecabedrijven daalde met 20 procent, terwijl er ook minder kappers, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders begonnen. Niet toevallig sectoren die door de coronacrisis zwaar zijn getroffen.

Opvallend is de daling van het aantal startende medische beroepen (-28 procent). Mogelijk zijn een aantal afgestudeerde artsen liever in ziekenhuizen beginnen werken dan hun eigen praktijk te openen, oppert het NSZ.

Een sector met wel veel nieuwe starters is de detailhandel (+17 procent). Er kwamen vooral essentiële winkels bij. Maar er is vooral een explosie van onlineverkoop. In 2019 bedroeg het aantal bedrijven in deze activiteit 2.638 tegen 4.244 in 2020, een stijging met 60,9 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20