Corona en uitspraak Hooggerechtshof jagen Wall Street lager

De twee belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen Dow Jones Industrial en S&P 500 gaan voor de tweede dag op rij lager, nu er opnieuw bezorgdheid heerst over de impact van het coronavirus. Dat de openbaar-aanklager van de staat New York inzage krijgt in de financiën van president Donald Trump wordt door investeerders op scepticisme onthaald. Maar net als een dag eerder kan ook donderdag de techbeurs Nasdaq de meubelen redden.

De Dow Jones moet 361 punten prijsgeven, een verlies van 1,39 procent. Ook de S&P 500 gaat 0,56 procent lager. De Nasdaq startte de dag in het rood maar kon zich later herstellen en sluit de beursdag af met een winst van 0,5 procent.

Investeerders vragen zich af of de VS de coronacrisis nog onder controle krijgen. Steeds meer staten noteren nu meer bevestigde gevallen dan in april en in verschillende staten bereiken ziekenhuizen stilaan hun maximale capaciteit op intensieve zorgen. Er is duidelijk minder optimisme over een mogelijk vaccin, nu de CEO van farmabedrijf Merck woensdagavond zei ‘dat een vaccin nog zeker een jaar weg is’.

Uitspraak Hooggerechtshof baart investeerders zorgen

Ook een uitspraak van het Hooggerechtshof viel op Wall Street in slechte aarde. De rechters beslisten dat de openbaar-aanklager van de staat New York inzage krijgt in de belastingaangifte van Donald Trump. Velen denken dat dit zijn herverkiezingskansen verder op de helling zet.

Aandelen van bedrijven die baat hebben bij de heropening van de economie hadden het moeilijk. Luchtvaartmaatschappijen United Airlines, Delta en American gaan elk meer dan 4 procent lager. Ook cruiseschepenrederijen Carnival en Royal Caribbean gaan respectievelijk 3,6 en 5,3 procent lager. In de detailhandel verliezen Walgreen’s en Kohl’s elk meer dan 7 procent.

De techbeurs Nasdaq blijft de records aaneenrijgen en noteert ook donderdag opnieuw op zijn hoogste stand ooit. Amazon klimt 3,3 procent hoger. Ook Alphabet, Microsoft en Apple sluiten de beurssessie af met een winst van minimum 0,7 procent.

Olie deelt in de algemene malaise en gaat 3,4 procent lager. Een vat WTI kost donderdagavond 39,52 dollar. Goud gaat 0,6 procent lager. Een ounce goud noteert nu tegen 1.808 dollar. De euro laat 0,4 procent liggen tegenover de Amerikaanse dollar. Amerikanen moeten voor de eenheidsmunt nu 1,128 dollar betalen. De bitcoin tenslotte gaat 2,4 procent lager en kost nog 9.210 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20