Consortium rond Airbus neemt fabrikant superlegeringen over

Een consortium rond de bedrijven Airbus en Safran heeft een akkoord bereikt over de overname van de group Aubert & Duval (A&D), fabrikant van superlegeringen, momenteel onderdeel van de Franse mijnbouwgroep Eramet. De overeenkomst kon worden gesloten nadat de Franse regering haar strategische belangen in de A&D Group, leverancier van onderdelen voor onder meer straaljagers en onderzeeërs, had vastgelegd.

Eramet maakte een jaar geleden bekend zijn divisie superlegeringen te evalueren en over een mogelijke verkoop gesprekken aan te knopen met vliegtuigbouwer Airbus, motorenfabrikant Safran en investeerder Tikehau Ace Capital.

Herschikking

De waarde van de A&D Group, die momenteel verlieslatend is, wordt geraamd op 95 miljoen euro. De verkoop van het bedrijf kadert in een herschikking van de activiteiten van Eramet, dat zich vooral concentreert op de ontginning en verwerking van nikkel en mangaan voor de staalindustrie.

Het Franse concern heeft recent aangegeven zich meer op de ontwikkeling van grondstoffen voor batterijen van elektrische wagens te zullen toespitsen.

De Franse regering, de tweede grootste aandeelhouder van Eramet, maakte de verkoop van de A&D Group mogelijk door de creatie van een gouden aandeel. Daardoor zal de Franse overheid ook na een verkoop een eindbeslissing krijgen over activiteiten van de A&D Group in de defensiesector. Verwacht wordt dat de verkoop nog voor het einde van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

De regering heeft ook al een gouden aandeel in Airbus DS Geo, gespecialiseerd in de bouw van beeldsatellieten. Een gelijkaardig vetorecht heeft de Franse overheid eveneens in de Ariane Group, fabrikant van onder meer ballistische raketten.

Rafale

De geavanceerde superlegeringen van de A&D Group worden gebruikt in motoren van het Franse gevechtsvliegtuig Rafale, maar ook in de turbomotor Leap, die door Safran en General Motors voor Boeing en Airbus wordt gebouwd.

Airbus is de grootste klant van A&D Group, die ook onderdelen levert voor Franse raketten, oorlogsschepen en artillerie, maar eveneens voor de Franse kernenergie.

Airbus, Safran en Tikehau krijgen in A&D Group gelijke aandelen. De Franse regering bezit 25,6 procent van Eramet, 12 procent van Safran en 10,9 procent van Airbus. Het beslissingsrecht in Airbus heeft echter alleen betrekking op belangen in de defensiesector.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20