Airbus wil zelf motoren voor duurzame vliegtuigen bouwen

De Europese vliegtuigbouwer Airbus zal mogelijk zelf instaan voor de productie van motoren van zijn toestellen die in de toekomst door waterstof zullen worden aangedreven. Dat heeft Guillaume Faury, chief executive van Airbus, in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag gezegd.

Airbus maakte eerder bekend plannen te koesteren om tegen het midden van het volgende decennium emissievrije vliegtuigen, aangedreven door waterstof, te ontwikkelen. Airbus voegde eraan toe daarmee een wereldprimeur te zullen realiseren.

Strategiewijziging

Faury heeft het daarbij over een mogelijke strategiewijziging. “Airbus heeft de vaardigheden in huis om dergelijke plannen in werkelijkheid om te zetten”, betoogde de topman van de vliegtuigbouwer. “Het mogelijke succes van die strategie is echter van een cruciale factor afhankelijk.”

“Er moet daarbij een infrastructuur worden uitgebouwd die de productie van grote hoeveelheden duurzame waterstof mogelijk maakt. Daarvoor zullen er grote leveringen van emissievrije elektriciteit noodzakelijk zijn. In die sector mag dan ook een sterke concurrentiestrijd worden verwacht.”

Op dit ogenblik gebeurt 99 procent van de wereldwijde productie van waterstof op basis van fossiele energiebronnen. In de race naar een emissievrije transportsector, kan waterstof op basis van duurzame elektriciteit echter een interessante optie worden.

Momenteel worden al met hulp van durfkapitaal projecten rond waterstof opgezet. Bovendien worden door een reeks startups een aantal nieuwe transportplatformen, onder meer met het gebruik van luchtschepen, ontwikkeld. Andere bedrijven ontwikkelen nieuwe aandrijflijnen.

Rekrutering

“Airbus denkt in ieder geval zonder hulp van die laatste groep aan de toekomst van de luchtvaart te kunnen werken”, merken analisten op.

“Met zijn project Zeroe ontwikkelt de Europese vliegtuigbouwer momenteel drie verschillende concepten voor de bouw van vliegtuigen die door waterstof worden aangedreven. Tegen midden volgend decennium wil Airbus met de massaproductie van dat type vliegtuigen van start gaan.”

De waarnemers merken op dat de aankondiging van een recente wervingscampagne bij Airbus minstens gedeeltelijk vanuit die invalshoek moet worden bekeken. Airbus maakte eerder bekend tijdens de eerste helft van dit jaar zesduizend nieuwe medewerkers te willen aanwerven.

Daarbij zou de nadruk worden gelegd op een ondersteuning van de ambities van het bedrijf om een klimaatneutrale onderneming te worden.

Een kwart van de nieuwe medewerkers zou – naast cybersecurity en de digitale transformatie – bij de inspanningen op het gebied van decarbonisatie worden ingeschakeld.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20