Arianespace zet dit jaar in het teken van de nieuwe Ariane 6

Het Europese ruimtevaartbedrijf Arianespace boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 1,25 miljard euro. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Stephane Israel, chief executive van Arianespace, gemeld.

Hij merkte op dat de onderneming het voorbije jaar vijftien succesvolle lanceringen kon noteren. Arianespace verwacht het voorbije jaar met een break-even af te kunnen ronden.

Marktoverwicht

Arianespace biedt nu vanop drie spaceports lanceringen van ruimtevaartprojecten aan. Naast zijn thuishaven op Kourou in Frans Guyana, is het Europese concern immers ook nog actief op de Russische basissen van Baikonur en Vostochny.

De Russische sites worden vooral gebruikt voor de lancering van de communicatiesatellieten van het bedrijf OneWeb.

Stephane Israel merkte op dat wereldwijd in totaal 22 commerciële raketlanceringen werden opgetekend. Dit betekent dat Arianespace zich ook vorig jaar over een meerderheid op de internationale markt beroemen.

Arianespace houdt daarbij geen rekening met de activiteiten van Starlink, die volgens het Europese ruimtevaartbedrijf immers in een andere categorie worden ondergebracht.

Arianespace kwam met zijn lanceringen vorig jaar ook dicht bij het absolute record dat de onderneming in het jaar 2000 had laten optekenen. Toen werden immers zestien lanceringen geregistreerd.

Optimistisch

Israel zegt zich ook over de toekomst van Arianespace optimistisch te kunnen uitspreken. Het orderboek van het bedrijf omvat momenteel zesendertig lanceringen, verspreid over vierentwintig klanten. De opdrachten zijn volgens de topman ook nagenoeg gelijk verdeeld over de overheid en de commerciële sector. 

Bij de lanceringen vorig jaar werden drie types van raketten ingezet: Ariane, Soyuz en Vega. Dit jaar zal volgens Israel echter vooral in het teken van de introductie van de raket Ariane 6 staan.

“Dit wordt een grote stap voor Arianespace”, betoogde de topman. “De Ariane 6 is het eerste type van de volgende generatie raketten die door het bedrijf zullen worden ingezet.”

Israel voegde eraan toe optimistisch te zijn dat de eerste lancering met een Ariane 6 al tijdens de tweede helft van dit jaar zou kunnen plaatsvinden.

Een analyse van Arianespace leert dat er wereldwijd vorig jaar 389 kleine satellieten – met een gewicht van minder dan 500 kilogram – werden gelanceerd. Dat ging gepaard met een investering van ongeveer 250 miljoen dollar. Israel stelde te verwachten dat deze trend zich ook de volgende jaren verder zal doorzetten.

(lp)

Meer