Orderboek Arianespace is voor minstens drie jaar gevuld

Het Europese ruimtevaartbedrijf Arianespace heeft het voorbije jaar tien lanceringen uitgevoerd. Daarmee heeft de onderneming, ondanks de uitbraak van de coronacrisis, één lancering meer op zijn naam gebracht dan het jaar voordien. Dat heeft Arianespace gemeld. De onderneming boekte daarbij een omzet van 1,23 miljard euro. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien.

Bij drie lanceringen werd van de draagraket Ariane 5 gebruik gemaakt, terwijl de Russische Soyuz voor vijf operaties werd ingeschakeld. Voor twee operaties werd op een raket van het type Vega een beroep gedaan. Zeven lanceringen hadden een louter commercieel doel. In totaal bracht Arianespace vorig jaar 166 satellieten in de ruimte. Dat is een absoluut record.

OneWeb

Het bedrijf heeft nu een orderboek van 3,6 miljard euro. Daarmee zou de agenda van Arianespace minstens voor de volgende drie jaar zijn volgeboekt. Dat orderboek bestaat voor 60 procent uit commerciële opdrachten. Klanten zijn onder meer de communicatiebedrijven Intelsat, Eutelsat en OneWeb.

De andere lanceringen gebeuren in opdracht van overheden en wetenschappelijke instellingen. Er zijn daarbij acht lanceringen gepland voor de aanvulling van het Europese navigatiesysteem Galileo, naast een opdracht voor de Eumetsat, de Europese organisatie voor de ontwikkeling en het beheer van weersatellieten.

Die missies zouden zowel in Frans Guiana als in Rusland worden gepland. Verder bevestigde Arianespace dat de nieuwe lanceerraket Ariane 6 tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar zijn eerste vlucht zal maken. Dit jaar echter zullen al lanceringen met de draagraket Vega C worden gestart. Israel verwacht de volgende jaren telkens een vijftiental lanceringen te kunnen uitvoeren.

Concurrentie

Bij het activiteitenoverzicht gaf Stephane Israel, chief executive van Arianespace, tegelijkertijd echter ook aan op meer Europese steun te rekenen. Alleen op die manier zal de Europese ruimtevaart volgens hem kunnen optornen tegen de gigantische Amerikaanse concurrentie.

Israel wees daarbij naar de massale financiële middelen die naar Amerikaanse lanceerbedrijven, zoals Spacex, stromen. ‘Die ondernemingen hebben meer middelen dan alle gezamenlijke bestedingen die in Europa op het gebied van ruimtevaart worden gedaan,’ merkte Israel op. Hij heeft Spacex herhaaldelijk als de grootste concurrent van Arianespace bestempeld.

Arianespace werd veertig jaar geleden opgericht. Sindsdien heeft het bedrijf bijna achthonderd satellieten gelanceerd voor meer dan honderd klanten over de wereld. De onderneming werkt vanuit basissen in het Guiana Space Center in Frans Guyana en in de Russische kosmodromen Baikonur en Vostochny.

Meer