Conner Rousseau steelt de show, door gewoon te blijven in Sint-Niklaas

Het was een persconferentie met “persoonlijk nieuws”, maar eigenlijk was er niet veel nieuws: de Vooruit-voorzitter gooit zich volop in de strijd, in 2024, om zijn geboortestad Sint-Niklaas. Daar is vandaag een opvallende coalitie van N-VA, Open Vld en Groen aan de macht.

  • Dat de groenen er destijds zijn Vooruit hebben mee buitengezet, is Rousseau ondertussen niet licht vergeten. Hij wil dus lokaal de strijd aangaan, en veegt daarmee ook alle geruchten over een mogelijke verhuis van tafel. Want na zijn studies in Gent bleef hij ook vasthouden aan het idee om naar de Arteveldestad te verhuizen.
  • Gent is in goede handen, Sint-Niklaas niet”, zo vatte hij het wel ongeveer samen. Straks is hij dus kandidaat-burgemeester. En hij gaf een heel duidelijk signaal over Gent.

Belangrijk om te weten daarbij: Meteen gaat de regel van cumuls op de schop bij Vooruit.

  • Interessanter nog dan het ‘nieuws’ van Sint-Niklaas, is het feit dat Rousseau af wil van de regel bij de Vlaamse socialisten om geen lokale mandaten te combineren met nationale. Dat was de grote vernieuwing van de partij onder John Crombez, die zo de macht van een aantal baronieën binnen de sp.a wilde breken.
  • Maar de regel ontplofte in het gezicht van de socialisten, die zo lokale boegbeelden verloren en electoraal een enorme prijs betaalden. Straks wil Rousseau onder meer de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani en de Antwerpse schepen Jinnih Beels kunnen uitspelen nationaal.
  • Ook hijzelf kan zo beide wegen bewandelen: lokaal in Sint-Niklaas voor de sjerp gaan, en nationaal voorzitter blijven. Onder meer Bart De Wever (N-VA), maar ook Paul Magnette (PS) combineren al jaren die beide functies in Antwerpen en Charleroi.

Eigenlijk het nieuws: Een kartel tussen De Clercq en de socialisten in Gent komt zo veel dichterbij.

  • In Gent kijkt men net een heel andere kant op dan nationaal, bij de liberalen. Want terwijl Open Vld nationaal dus op zoek gaat naar “eigen liberale accenten”, en men daarbij fiscialiteit als groot strijdpunt opwerpt, schrijft burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) een breed centrumverhaal.
  • Het is geen geheim dat hij daarbij zijn ruim profiel als burgemeester, die de coalitie samenhoudt, wil uitspelen. Hij zoekt dus een brede stadslijst, waarvoor CD&V al heeft toegezegd.
  • Maar het heeft er alle schijn van dat ook Vooruit in dat project gaat stappen. De vraag of Rousseau al dan niet naar Gent kwam, speelde daarbij ook een rol: het versterkte alvast de onderhandelingspositie van de socialisten in de studentenstad stevig. Met zijn keuze voor Sint-Niklaas, is dus ook de knoop in Gent doorgehakt, zo gebiedt de onderhandelingslogica.
  • De afgelopen dagen waren er dus intensieve contacten, en hoewel niemand iets officieel wil zeggen, wijst alles op een brede stadslijst rond De Clercq, waarin zowel blauwe, als rode, als oranje elementen zullen zitten.
  • Dat is vooral slecht nieuws voor Filip Watteeuw, de groene kopman in Gent, die zelf ook ambities had om in 2024 de sjerp te omgorden. Want het nieuwe gemeentedecreet maakt dat diegene met de meeste stemmen van de grootste lijst in de coalitie automatisch burgemeester wordt. Een kartel tussen rood en groen, wat jaren in Gent de traditie was, lijkt nu al uitgesloten: de relaties tussen beiden zijn niet meer wat ze geweest zijn. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.