Conner Rousseau breekt zijn ‘Luistertoer’ vervroegd af, amokmakers verstoren avond

Conner Rousseau (Vooruit) wilde woensdagavond in Ninove in dialoog gaan als laatste halte op zijn Luistertoer. De avond werd verstoord door amokmakers die dingen riepen. Daarop brak Rousseau zijn optreden voortijdig af. De linkse politicus geeft extreemrechts de schuld, maar daar gaat de burgemeester van Ninove niet in mee.

In het nieuws: De politie kon de veiligheid van Rousseau niet meer garanderen.

  • Wat begon als een gemoedelijke gespreksavond in een Ninoofs café, ontaarde in een onveilige situatie. Het café zat stampvol, toen Rousseau plots iets in het oor gefluisterd kreeg van een medewerker. Hij sprak daarop de zaal toe: “Ik moet afronden, want er is een bende op komst en de politie is met te weinig om mijn veiligheid te garanderen”. De ex-voorzitter besloot met “Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is.”
  • Aanhangers riepen Rousseau op om door te gaan, maar hij verklaarde daarop dat hij beter naar de politie kon luisteren. De Vooruit-politicus vertrok prompt, onder applaus.
  • Achteraf gaf Rousseau een reactie op Instagram: “Zeer fijne avond eindigt in mineur. Wat strijden tegen extreemrechts al niet betekent…” Hij verduidelijkt: “Ze vonden dat Ninove een zwart bastion was, en geen rood bastion, en ik daar eigenlijk niets te zoeken had”.
  • “Extremen bedreigen onze vrijheid. Ik hoop dat iedereen nog eens goed nadenkt in wat voor land ze willen wakker worden op 10 juni”, zo benadrukt hij de politieke context die er volgens hem was.
  • Donderdagavond keert Rousseau terug naar het café in Ninove om het laatste stuk van zijn Luistertoer af te maken.

Opgemerkt: De burgemeester van Ninove, Tania De Jonge (Open Vld), wil toch even nuanceren.

  • De Jonge verklaart aan VRT NWS dat er “bij het café een aantal passanten waren die vrij grove taal gebruikten en naar het café riepen”. Maar, zo zegt ze: “Het was protest, ja, maar niet agressief. Er was ook geen sprake van een vechtpartij.”
  • Volgens haar is het Rousseaus aanhang zelf die het evenement vroegtijdig stopzette. “De organisatoren belden de politie. Toen die ter plaatse kwam, bleken de roepers al gaan lopen. De organisatie heeft op dat moment toch beslist om het event vroeger te beëindigen en Conner Rousseau is vervolgens begeleid naar zijn wagen.”
  • Korpschef Wim Pieteraerens bevestigt de gebeurtenissen aan persagentschap Belga: “De organisator en meneer Rousseau hebben beslist om vroeger af te breken. Op geen enkel moment heeft de politie dat gevraagd.”
  • Dat de roepers iets te maken hebben met extreemrechts, wil de burgemeester niet gezegd hebben. “De politie weet niet wie het was. Toen zij arriveerden, waren ze allemaal al weggelopen”.
  • De Jonge veroordeelt het incident wel: “Ik vind het schandalig dat een politieke meeting en de vrije meningsuiting verstoord werden. Ik hoop dat we via camerabeelden kunnen achterhalen wie de roepers waren”.
Meer