Conflict tussen VS en China duwt Europese beurzen in het rood

Door de wereldwijde alomtegenwoordigheid van het coronavirus en een heropleving van de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, duiken de Europese beurzen vrijdag in het rood.

Orange Belgium koerst 4,45 procent hoger. De telecomoperator verlaagt zijn omzetverwachting voor dit jaar, maar houdt de winstverwachting op peil. Door de lockdown werden er minder toestellen verkocht (-11,7 procent), maar na de heropening van de winkels herstelde de verkoop zich. Door de coronacrisis liepen ook de inkomsten uit sms-verkeer en roamingverkeer van zowel klanten als bezoekers terug. Proximus verwacht een brutowinst tussen de 310 en 330 miljoen euro voor volledig 2020.

Solvay verliest 1,84 procent. Het chemiebedrijf ontwikkelt een zonnepark op zijn site in Nederland, dat goed zal zijn voor 40 procent van de elektriciteitsvoorziening van de fabriek. Door deze investering zal de CO2-uitstoot voor energie met ongeveer 17 procent dalen.

Films en vliegtuigen

Het nieuws dat de Amerikaanse entertainmentgigant Disney drie blockbusters uitstelt, waaronder de live-actionversie van animatiefilm Mulan, duwt Kinepolis in het rood. De bioscoopketen daalt 2,58 procent, omdat een cinema zonder films zeker geen bezoekers zal trekken.

Airbus heeft een belangrijke stap gezet om het Amerikaans-Europese handelsconflict te beslechten. De Europese vliegtuigbouwer heeft een deal met de Franse en Spaanse regering over een verhoging van de interesttarieven op verstrekte financiering voor de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen. Na 16 jaar moet er nu een einde te komen aan de ruzie met de Wereldhandelsorganisatie en de Verenigde Staten. Airbus zakt 2,63 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20