Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 29 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Concurrentiewaakhond VS richt pijlen op overnames Instagram en WhatsApp door Facebook

Logo Business AM
Business

16/09/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Isopix

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) bekijkt of het Facebook kan aanklagen voor het bewust uitschakelen van concurrenten met de overnames van de fotodeelapp Instagram en de berichtendienst WhatsApp.

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De FTC zit Facebook al langer op de hielen. Een jaar geleden kwam al aan het licht dat de instelling het sociale netwerk onderzoekt voor misbruik van marktdominantie. Eind juli kwam de kwestie ook ter sprake op de hoorzitting met de vier grote tech-CEO’s in het Amerikaanse Congres.

Concurrentie uit de markt duwen

Facebook moest zich daar vooral verdedigen voor zijn overname van Instagram, Messenger en WhatsApp. De FTC en enkele politici verdenken het bedrijf ervan zijn concurrenten te hebben overgenomen om hen uit de markt te duwen. Uit gesprekken met CEO’s van de overgenomen bedrijven zou blijken dat velen de stuipen op het lijf werd gejaagd met dreigementen dat Facebook hen kapot zou maken als ze hun bedrijf niet verkochten.

De FTC lijkt nu genoeg bewijzen verzameld te hebben om een rechtszaak te beginnen, maar is nog niet zeker of het met zijn plannen wil doorgaan. De instelling reageerde ook nog niet op het nieuws dat The Wall Street Journal via bronnen kon bemachtigen.

Even voor de goede orde: de overname van Instagram dateert van 2012, die van WhatsApp van 2014. De organisatie gaat dus wel erg ver terug in de tijd.

Overnames ongedaan maken

Als het tot een rechtszaak komt, zou de FTC Facebook kunnen beboeten, het bedrijf enkele restricties kunnen opleggen over de manier waarop het zaken doet of het in een extreem geval kunnen verplichten om eerdere overnames ongedaan te maken. Maar dan moet de FTC zijn zaak wel echt hard kunnen maken.

De techgiganten liggen al langer onder vuur van concurrentiewaakhonden wereldwijd. Ook Europa onderzoekt Facebook voor oneerlijke concurrentie en misbruik van gebruikersgegevens. En zowel de Europese Commissie als de FTC voerden al onderzoeken naar Google voor zijn dominantie op de techmarkt.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.347.912
 • Aantal
  doden
  1.001.581
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  115.353
 • Aantal
  doden
  9.987

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks