Key takeaways
- Het IEA verwacht een comfortabel bevoorrade oliemarkt in 2025 met een overschot van 950.000 vaten per dag.
- De wereldwijde vraag naar olie zal in 2025 naar verwachting met 1,1 miljoen vaten per dag stijgen, voornamelijk door Aziatische landen.
- China’s economische stimuleringsmaatregelen zullen naar verwachting de vraag naar olie stimuleren, ondanks de afnemende groei van het olieverbruik in het land.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht een oliemarkt met een comfortabele bevoorrading in 2025, ondanks een verwachte stijging van de vraag en recente beslissingen van OPEC+.
Hun huidige projecties suggereren een overschot van 950.000 vaten per dag volgend jaar, wat neerkomt op bijna 1 procent van de wereldwijde productie. Deze voorspelling houdt stand zelfs nadat OPEC+, dat leden van de Organization of the Petroleum Exporting Countries en bondgenoten zoals Rusland omvat, hun productieverlagingen verlengde tot april 2025.
Groei in vraag naar olie
De groei van de vraag naar olie is dit jaar achtergebleven bij eerdere verwachtingen. Een belangrijke factor die hieraan bijdraagt is China, waar economische uitdagingen en een groeiende trend naar elektrische voertuigen de groei van het olieverbruik in het land afremmen.
Ondanks deze factoren heeft het IEA zijn prognose voor de wereldwijde vraag naar olie in 2025 verhoogd van 990.000 vaten per dag vorige maand naar 1,1 miljoen vaten per dag. Deze stijging wordt voornamelijk gedreven door Aziatische landen en weerspiegelt de impact van China’s recente stimuleringsmaatregelen.
China’s economische stimulans
China is van plan om volgend jaar een “gepast los” monetair beleid te voeren, wat de eerste versoepeling van zijn beleid in meer dan tien jaar betekent.
In combinatie met een proactiever fiscaal beleid gericht op het stimuleren van de economische groei, zullen deze maatregelen naar verwachting de vraag naar olie stimuleren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!