Comeos wil geen solden in augustus: ‘Belgen niet naar buitenland duwen’

Handelsfederatie Comeos is niet gewonnen voor een uitstel van de zomersolden tot augustus. Nochtans liet minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) al verstaan dat zo’n uitstel er wellicht komt.

In de sector leeft de vraag om de solden, die normaal in juli plaatsvinden, te verschuiven naar augustus. Zelfstandigenorganisatie Unizo pleitte voor een uitstel, net als een groep van 78 Belgische modehandelaars. En ook Kamerlid en kandidaat-voorzitter van Open Vld Egbert Lachaert diende een wetsvoorstel in om de solden te starten op 15 augustus.

Voorraden

De redenering van de Belgische zelfstandige modehandelaars is dat grote retailers en online spelers geneigd zullen zijn om bij de herstart zoveel mogelijk goederen aan grote kortingen te verkopen. De kleinere zelfstandigen moeten beschermd worden tegen die grote ketens die meer slagkracht hebben, stellen ze.

Nu laten de grote modeketens zich horen. Via hun sectorfederatie Comeos zeggen ze te vrezen voor aanzienlijke voorraden. De koopkracht van de Belgen is drastisch gedaald, waardoor de ruimte voor kledingaankopen beperkt is, klinkt het. ‘Denken dat de verkoop in alle winkels onmiddellijk kan starten aan het normale prijsniveau is jammer genoeg wishful thinking.’

Over de grens?

Het is cruciaal dat de klanten relatief snel van solden kunnen profiteren als de winkels weer open mogen, meent Comeos. De organisatie wijst er ook op dat Belgen wel eens over de grens of in een buitenlandse webshop kledij kunnen shoppen. ‘Als wij geen solden hebben in juli, maar elders is dat wel het geval, dan riskeren de Belgische winkels opnieuw omzet te verliezen.’

Comeos vindt dat de beslissing pas mag vallen als het duidelijk wordt wanneer de winkels hun deuren opnieuw mogen openen. Dat is nu nog niet geweten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20