‘Comapatiënten kunnen denken en communiceren’

Mensen die in diepe coma verkeren kunnen toch communiceren nu onderzoekers aan de universiteiten van Luik en Cambridge erin zijn geslaagd de hersenactiviteit te meten van een man die sinds een verkeersongeval in 2003 in een vegetatieve toestand verkeert. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die geen tekenen van bewustzijn vertonen toch gedachten kunnen begrijpen en communiceren.

In het onderzoek werden aan de man gesloten vragen gesteld terwijl zijn hersenactiviteit met functionele magnetische beeldresonantie (IRMf) werd geregistreerd. Op die manier kon men hem vragen stellen waarop hij kon antwoorden. Daardoor zou bij een “ja” een bepaald hersengebied actief worden, en bij ‘nee’ een ander set van hersengebieden.

De patiënt werd na de test onderzocht door het team van de Coma Science Group, die bevestigde dat hij, afgezien van zijn hersenreacties, totaal niet in staat is om te communiceren. Volgens de onderzoekers zou de methode 1 op 5 PVS-patiënten (Persistent Vegetative State) moeten toelaten te kunnen communiceren.

Het onderzoek dreigt grote invloed te gaan hebben op de ethische discussie over de vraag of bij zware comapatienten de machines mogen worden uitgedraaid. Want als nu blijkt dat mensen die als hersendood worden beschouwd nog wel kunnen denken en communiceren wordt de stap om dat leven te beëindigen wel erg groot.

Meer