Colruyt test levering met elektrische vrachtwagen in Brussel

Colruyt heeft in Brussel woensdag een test uitgevoerd met een elektrische vrachtwagen om een winkel te bevoorraden. De supermarktketen heeft het over een primeur en ‘een belangrijke stap richting meer duurzaam leveren in een stedelijke context’. De technologie staat echter nog niet op punt om elektrische vrachtwagens ook effectief al in te zetten in de distributie.

Het ging om een vrachtwagen van 44 ton, een prototype met een bereik van ongeveer 50 kilometer. Colruyt bevoorraadde er de vestiging in Anderlecht mee vanuit het distributiecentrum in Halle. Niet alleen rijden elektrische vrachtwagens emissievrij, er is ook minder geluidsoverlast voor omwonenden, benadrukt Colruyt.

Toekomstplannen

De truck die bij deze test gebruikt werd, heeft ook een groter laadvermogen, waardoor minder ritten nodig zouden zijn. Voorlopig blijft distributie met elektrische vrachtwagens voor Colruyt echter nog toekomstmuziek, zegt een woordvoerster, al heeft de nieuwe generatie trucks volgens de groep al een bereik van 200 kilometer (tegen 2024 naar verwachting meer dan 300 kilometer) en zijn de voertuigen met de juiste infrastructuur snel op te laden.

De test van woensdag is wel “een volgende stap in onze zoektocht naar de verduurzaming van onze toeleveringsketen”, luidt het. Naast elektrisch transport onderzoekt het bedrijf onder andere de mogelijkheden van waterstofvoertuigen en investeert het in aardgas als brandstof.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20