Colruyt onder vuur om torenhoge CNG-prijzen bij dochterbedrijf DATS 24

Colruyt onder vuur om torenhoge CNG-prijzen bij dochterbedrijf DATS 24
Jef Colruyt – foto’s Getty Images / Colruyt

De kleine, maar erg betrokken community van Belgen met een auto op CNG voert actie om de torenhoge prijzen aan de CNG-pomp aan te kaarten. Daarbij wordt kritiek geuit op marktleider DATS 24 van de groep Colruyt, die monopolistische trekjes verweten wordt, én op de overheid die niets doet om te prijzen af te vlakken.

Dat de prijzen voor CNG (Compressed Natural Gas) stijgen als gevolg van de galopperende aardgasprijzen op de internationale markten, daar kunnen de CNG-rijders nog inkomen. Alleen liggen de prijzen aan de Belgische pomp zowat dubbel zo hoog als in de buurlanden.

In de praktijk is rijden op CNG zo vrijwel onbetaalbaar geworden. Bovendien is een CNG-auto met de huidige prijzen zo goed als onverkoopbaar, omdat niemand die nog wil.

“Bijna-monopolist”

Dat CNG zoveel goedkoper is in de buurlanden, heeft onder meer te maken met BTW-vrijstellingen in Nederland en Duitsland en een groter aandeel van goedkoper biogas in het CNG dat daar te tanken is. Maar CNG-rijders wijzen ook op de dominante positie van DATS 24 in België.

In Veel DATS-tankstations kost CNG (de hoogcalorische variant) sinds vorige week 5,292 euro per kg, een zoveelste recordprijs die CNG-rijders doet duizelen.

Het dochterbedrijf van Colruyt Group is goed voor circa de helft van de Belgische tankstations die CNG aanbieden. Zeven op de tien DATS24-tankstations liggen naast een winkel van Colruyt, maar de bekende laagsteprijsgarantie die in de supermarkt geldt, slaat niet op de CNG in de tankstations.

Volgens de critici, die op internetfora alle prijsbewegingen met argusogen volgen, gedraagt DATS 24 zich als een bijna-monopolist. “DATS 24 reageert snel op stijgingen op de internationale gasmarkt, maar traag op prijsdalingen. Dit zie je heel duidelijk in de berekeningen en door een vergelijking te maken met andere stations”, zegt een ervaringsdeskundige.

Ook op sociale media is er gemor én er loopt een petitie voor “een correctere CNG-prijs in België”.

Reactie DATS 24

DATS 24 ontkent alle kritiek. “De prijs van aardgas is maal 15 gegaan sinds najaar 2021, terwijl de prijs van CNG in diezelfde periode maal 5 gegaan is”, stipt het bedrijf aan. “De bewering dat we met DATS 24 prijsstijgingen sneller zouden doorvoeren, is niet correct. Om de grootste CNG-prijsschokken te temperen, passen we een prijsmechanisme met een soort demping toe dat in de twee richtingen werkt, zowel in geval van prijsstijgingen als prijsdalingen.”

Het bedrijf wijst ook op de gedane investeringen in CNG-installaties, die boekhoudkundig nog niet afgeschreven zijn en dus ook in de eindprijzen verrekend moeten worden, net als de loonkosten voor onderhoud en herstellingen.

Geen laagsteprijsgarantie

Een vraag die vaak terugkeert: waar belooft DATS 24 niet de garantie van de laagste prijzen zoals de Colruyt-supermarkten?

“DATS 24 maakt weliswaar deel uit van Colruyt Group, maar biedt geen laagste prijsgarantie, en heeft dat ook nooit aangeboden”, antwoordt het bedrijf. “Onze brandstofprijzen liggen in lijn met de gangbare marktprijzen. Ze worden gebaseerd op de commerciële perimeter van elk afzonderlijk tankstation. We volgen de prijzen van de concurrentie op en zorgen voor lage prijzen in functie van de commerciële perimeter van onze stations. De klant is met andere woorden altijd zeker van een lage prijs in zijn station.”

Maximumprijs

In tegenstelling tot benzine of diesel, is er geen wettelijke, door de FOD Economie berekende maximumprijs voor CNG.

DATS 24 zegt geen voorstander te zijn: “In het licht van de huidige aardgasprijzen zou een officiële maximumprijs irrelevant zijn. De prijzen zouden daardoor niet verlagen.” De marktleider zegt ook dat zijn eigen prijsberekening vergelijkbaar is met het dempende prijsmechanisme dat de overheid gebruikt om de officiële prijzen van benzine en diesel te bepalen.

Biogas

Hoe moet het verder? Sommige CNG-rijders rekenen op een geste van de zakenfamilie Colruyt, die altijd prat gaat op zijn lage prijzen en zijn milieuvriendelijk imago.

Andere, waaronder ook DATS 24, vragen dat de overheid de productie van biogas, op basis van organisch afval, gaat ondersteunen. “De overheid stimuleerde destijds de aankoop van een CNG-wagen. Dan moet ze nu iets doen om CNG betaalbaar te houden, want anders zullen er onvoldoende CNG-rijders bijkomen en gaan er CNG-tankstations sluiten”, zo gaat de redenering.

DATS 24: “We pleiten wel zeer uitdrukkelijk voor een regelgevend kader en versnelde uitrol voor bio-CNG in België. Zo zijn we minder afhankelijk van het buitenland, kost bio-CNG minder en is het nog een stuk beter voor het milieu. De overheid kan de productie van bio-CNG stimuleren door fiscale of financiële stimuli, wat vandaag nog niet het geval is.”

bron: FOD Economie

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.