Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 16 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Collectie sneakers brengt 750.000 euro op

Logo Business AM
Economie

18/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Bij het veilinghuis Sotheby’s in New York is een collectie zeldzame sneakers voor een bedrag van 750.000 euro verkocht. Op de veiling werden in totaal honderd paar sneakers uit de verzameling van het bedrijf Stadium Goods te koop gesteld. Nagenoeg de volledige collectie werd opgekocht door de Canadese ondernemer Miles Nadal. Door het aanbod van de Canadese ondernemer zag Sotheby’s zich op het laatste ogenblik verplicht de veiling af te blazen.

Het succes van de veiling toont volgens Sotheby’s duidelijk dat ook sneakers inmiddels het domein van de verzamelobjecten hebben betreden.

Populaire cultuur

“Sneakers hebben niet langer alleen een fysieke gebruikswaarde,” verduidelijkte Noah Wunsch, internationaal hoofd ecommerce van Sotheby’s. “De sector geniet inmiddels ook de aandacht van verzamelaars. Er is hier duidelijk sprake van een samengaan van kunst, mode en luxe. Sneakers blijken duidelijk erkenning te hebben gekregen als onderdeel van de populaire kunst.”

Miles Nadal benadrukte dat hij de sneakers wil exposeren in zijn Dare to Dream Automobile Museum in Toronto. Dat museum bezit onder meer al een verzameling van meer dan honderdveertig wagens en veertig motorfietsen.

“Ik ben altijd een enthousiaste liefhebber geweest van unieke kunst en verzamelobjecten die een innovatief ontwerp, een uitzonderlijk vakmanschap en opwindende innovatieve trends in de popcultuur vertegenwoordigen,” aldus Nadal.

De Canadese ondernemer had eigenlijk de volledige collectie willen kopen. Stadium Goods stond er echter op om een paar handgemaakte Nike Moon Shoes uit het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw – ter gelegenheid van de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in München – afzonderlijk te veilen.

Bill Bowerman, mede-oprichter van Nike, heeft aan het ontwerp van de schoen meegewerkt. “Bowerman droomde van een sportschoen met een sterkere grip,” aldus Sotheby’s. “Hij liet zich daarbij inspireren door het wafelijzer van zijn echtgenote. Dat inspireerde hem tot de creatie van een noppenzool, een ingeving die de industrie van de sportschoenen zou veranderen.”

Stadium Goods hoopte dat voor dit paar op de veiling een topprijs zou worden geboden. De verkopers rekenden op een opbrengst van 160.000 dollar. Omdat echter slechts één verkoopsitem overbleef, volgde de beslissing om de veiling af te blazen.

Michael Jordan

De rest van de collectie bestond uit zeldzame ontwerpen van Nike, Adidas en Air Jordan. De verzameling omvatte onder meer twee paar Nike Mags, schoenen die beroemdheid vergaarden door de speelfilm Back to the Future op het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw.

De schoenen beschikten immers over een automatisch bindsysteem. Dat was een technologie die het bedrijf pas ruim drie decennia later op de commerciële markt zou introduceren. De schoenen haalden bij Sotheby’s uiteindelijk verkoopprijzen tussen 50.000 dollar en 70.000 dollar.

De verzameling telde ook een paar sneakers van het merk Air Jordan die twee jaar geleden op de markt kwamen om het pensioen van baseball-vedette Derek Jeter te vieren. Ook hier zou een prijs van 60.000 dollar zijn betaald.

De duurste sneakers uit de geschiedenis zijn van het merk Converse. Twee jaar geleden werd daarvoor op een veiling in Californië een bedrag betaald van 190.373 dollar. De schoenen waren door Michael Jordan gedragen tijdens de basketbalfinale op de Olympische Spelen van Los Angeles vijfendertig jaar geleden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks