Britse concurrentiewaakhond CMA houdt overname Activision Blizzard door Microsoft tegen: “De concurrent heeft goed gelobbyd”

Microsofts plan om gameproducent Activision Blizzard over te nemen, krijgt geen groen licht van de Britse concurrentiewaakhond CMA. De toezichthouder vreest dat Microsoft anders een monopolie krijgt op cloudgaming. Business AM sprak erover met Kevin Bogaert, oprichter van de gamewebsite Pragalicious.


Beluister hier het volledige gesprek met Kevin Bogaert:


De essentie: CMA vindt dat de concurrentie op de cloudgamingmarkt te klein is. Het vermoedt dat een overname van Activision/Blizzard betekent dat games zoals Call of Duty en Overwatch enkel nog speelbaar zullen zijn op de platformen van Microsoft. Die spreekt dat tegen, en ook andere spelers op de gamingmarkt zien geen problemen.

  • Bogaert licht toe: “Microsoft voelde de bui al hangen. Een paar maanden geleden hebben zij een tienjarige deal gesloten met Nintendo, waarin staat dat Microsoft die games ook op Nintendo’s platform zal blijven aanbieden. Ook tegenover Sony (producent van PlayStation, red.) heeft Microsoft een mondelinge overeenkomst gemaakt. Het is een beetje vreemd dat CMA zo reageert.”
  • “Andere grote streamingplatformen zoals Nvidia Geforce Now hebben publiekelijk via Twitter laten weten dat zij de afkeuring van CMA geen goede deal voor de consumentenmarkt vinden. Want zij denken net dat de overname marktversterkend zal zijn en dat daardoor veel mensen cloudgaming zullen ontdekken en gebruiken.”
  • “Microsoftvoorzitter Brad Smith strooit open en bloot met cijfers: in het Verenigd Koninkrijk zijn er op geen enkel moment meer dan 5000 mensen tegelijkertijd aan het cloudgamen op hun platform. Microsoft vindt het vonnis een beetje kort door de bocht. Sony heeft heel goed gelobbyd, want zij waren daar uiteraard het meeste tegen als grootste concurrent van Microsoft”, vermoedt Bogaert.

(fjc)

Meer