De voetbalclubs uit de Engelse Premier League dienden tijdens het seizoen 2019-2020 een gezamenlijk verlies vóór belastingen van bijna 1 miljard pond te melden. Dat is het grootste collectieve verlies dat sinds het ontstaan van de Premier League werd geregistreerd. Dat zegt een onderzoek van adviseur Deloitte. De cijfers tonen volgens de onderzoekers duidelijk welke impact de uitbraak van de coronacrisis op het professionele voetbal heeft gehad.
De inkomsten van de clubs vielen sterk terug nadat wedstrijden werden stilgelegd, de ticketverkoop stopte en sponsors en televisiebedrijven kortingen eisten. Het verlies lag bijna vijf keer hoger dan tijdens het seizoen voordien.
Dalende inkomsten
De twintig clubs uit de Engelse Premier League boekten tijdens het seizoen 2019-2020 een gezamenlijke omzet van 4,5 miljard pond’, aldus Deloitte. ‘Dat was 13 procent minder dan het seizoen voordien. Het was de eerste keer sinds de oprichting van de Premier League bijna dertig jaar geleden dat de gezamenlijke inkomsten van de clubs een daling hebben moeten melden.’
Deloitte wijst erop dat de Engelse clubs wellicht nog aan het ergste zijn ontsnapt. ‘Na een eerste golf van besmettingen kon in Engeland de voetbalcompetitie weer worden hervat’, luidt het. ‘In andere landen, zoals Frankrijk en Nederland, werden de competities helemaal gestaakt. Daar vechten een aantal clubs om te kunnen overleven.’
‘De inkomsten uit de Premier League kunnen het volgende seizoen weer opveren tot niveaus die voor de uitbraak van de coronapandemie werden geregistreerd’, benadrukt Dan Jones, sportanalist bij Deloitte. ‘De Premier League stond bij de uitbraak van de crisis sterker dan veel andere competities en zal ook sterker uit deze uitdagende periode komen.’
Door de omzetdaling liep de druk van de loonlast op de financiën van de Engelse clubs wel verder op. Er werd daarbij gewag gemaakt van een recordniveau van 72 procent. De loonlast liep tegenover het jaar voordien met 3 procent op tot een recordniveau van 3,3 miljard pond. ‘Dat vertegenwoordigde wel de kleinste procentuele stijging in vijftien jaar’, werpt Deloitte op.
Europa
De clubs uit de Engelse Premier League hebben in twee decennia slechts vier keer een winst vóór belastingen laten optekenen. Al die positieve resultaten dateren wel van de laatste acht jaar. Op operationeel niveau waren clubs tot twee jaar geleden – het seizoen voor de pandemie – in de richting van winstgevendheid gegaan. Toen liepen de kosten echter weer sneller op dan de inkomsten.
Tijdens het seizoen 2019-2020 bleek minder dan een kwart van de clubs een winst te kunnen melden. ‘Hoewel de clubfinanciën zich dit seizoen beginnen te herstellen, kan het tot eind volgend seizoen duren vooraleer de cijfers zich weer op hun vroeger niveau hebben hersteld’, betoogt Deloitte nog.
Deloitte gaf geen details per individuele club vrij, maar volgens de Financial Times zou Everton met een verlies van 139,9 miljoen pond het zwaarst hebben geleden, gevolgd door Manchester City met een verlies van 125,1 miljoen pond. Deloitte wijst er echter op dat ook in andere Europese competities aanzienlijke verliezen zijn geregistreerd. (lb)