Clearview stopte massaal data van Europeanen in gezichtsherkenningsdatabank: “Het trekt zich niets aan van boetes”

Clearview, een Amerikaans gezichtsherkenningsbedrijf, koppelde identiteiten aan foto’s die het vond op internet. Bijna elke Europeaan zou in de database zitten. Dit datagebruik is in strijd met de Europese wetgeving, maar de EU kan voorlopig weinig doen. Privacy-expert en advocaat Thomas Spaas vertelt wat wij als burgers kunnen doen.


Beluister hier het volledige interview met Thomas Spaas:


Waarom is dit belangrijk?

Het systeem om via artificiële intelligentie gezichten aan namen te koppelen, is erg krachtig. Clearview verkoopt zijn systeem aan bedrijven en overheidsinstanties. Dit is in strijd met de Europese GDPR-richtlijnen. De EU staat (voorlopig) machteloos tegenover Clearview.
  • Spaas legt uit: “Clearview heeft destijds alle foto’s die ze maar konden vinden, op Facebook en via andere manieren, gedownload en aan identiteiten gekoppeld. Dat wil dus zeggen dat de identiteit van heel veel mensen aan hun gezicht gekoppeld is. Clearview is dat dan beginnen commercialiseren in Amerika, maar ook in Europa. De Europese overheden zijn op de hoogte van dit probleem.”
  • “Dit gaat lijnrecht in tegen de GDPR. Het zijn allemaal gegevens die zonder toestemming van de betrokkenen worden bijgehouden. Het gevolg is dat Clearview enorm veel boetes kreeg opgelegd van tientallen miljoenen euro’s. Maar ook dat Europese organisaties en bedrijven die met Clearview werken riskeren een boete te krijgen De Zweedse politie, die blijkbaar van dit gezichtsherkenningssysteem gebruik had gemaakt, heeft al een boete gekregen.”

Clearview in verwarring brengen

  • “Clearview trekt zich van niets aan en weigert de boetes te betalen. Het enige wat de overheid kan doen, is optreden tegen Europese bedrijven die gebruikmaken van het systeem. Maar ondertussen blijft het probleem wel bestaan. Het probleem is ook dat de privacy van de Europeanen in de openbare ruimte in het gedrang komt. Bedrijven of organisaties die niet in Europa gevestigd zijn, maar wel meer info over Europeanen willen te weten komen, zoals de Russische geheime dienst, blijven van het systeem gebruikmaken.”
  • “De artificiële intelligentie die de gezichten oppikt, kan ook in verwarring worden gebracht. Als je bijvoorbeeld T-shirts zou dragen met een gezicht, dat is misschien al voldoende om de AI om de tuin te leiden. Als overheden het niet kunnen reguleren, zelfs de Europese Unie niet, dan moeten we naar dat soort technologische oplossingen zoeken. En het begint allemaal bij zich er van bewust worden dat je bijna overal gefilmd wordt als je in de openbare ruimte komt. Men kent je identiteit”, waarschuwt Spaas.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.