Citibank begaat flater van bijna 1 miljard

Van een slechte dag op kantoor gesproken: Citibank heeft per ongeluk 175 miljoen dollar (148 miljoen euro) overgemaakt aan Brigade Capital Management. Dat hefboomfonds wil het geld niet teruggeven.

De Amerikaanse zakenbank heeft maandag een rechtszaak aangespannen New York. Het wil haar miljoenen terug die naar eigen zeggen door een ‘operationele fout’ zijn overgemaakt.

Dure fout

In de gerechtelijke documenten die nieuwszender CNN kon inkijken, zegt Citi dat het slechts 1,5 miljoen dollar wou overschrijven naar Brigade Capital, als intrestbetaling op een lening dat het hefboomfonds had verstrekt aan cosmeticabedrijf Revlon. Citibank treedt op als administratieve bemiddelaar voor die lening.

Een beklagenswaardig personeelslid van de zakenbank moet ergens enkele komma’s verkeerd gezet hebben, want het hefboomfonds zag een honderdvoud van dat bedrag op zijn rekening verschijnen.

Volgens Citibank weigert Brigade Capital nu om het geld terug te geven. In de aanklacht staat te lezen: ‘Brigade Capital heeft het ongegronde standpunt ingenomen dat het geld dat Citibank te veel betaalde diende om de volledige schuld van Revlon af te lossen.’

Citbank voegde als bijlage een bericht toe dat het naar eigen zeggen kreeg van Brigade, waarin het hefboomfonds stelt dat ‘het helemaal niet duidelijk is dat het geld is verzonden als gevolg van een administratieve fout’.

Nog meer verkeerde betalingen

De rechtbank heeft dinsdag een voorlopig rechterlijk bevel uitgesproken tegen Brigade Capital. Daarin wordt het hefboomfonds bevolen om het geld terug te betalen, of anderzijds om de fondsen te bevriezen tot de rechtszaak plaatsvindt op 31 augustus.

De ‘operationele fout’ van Citibank was aanvankelijk trouwens nog veel groter. Andere geldschieters van Revlon ontvingen ook foutieve betalingen, in totaal voor een bedrag van 900 miljoen dollar (756 miljoen euro). De meeste begunstigden toonden echter begrip en storten het geld terug naar de bank.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20