Chipbedrijf X-Fab van Roland Duchâtelet en co doelwit van cyberaanval

X-Fab, een van de computerchipbedrijven uit het ecosysteem van Roland Duchâtelet, kreeg te maken met een aanval van cybercriminelen. De productie in alle zes vestigingen is stopgezet.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Alle IT-systemen werden onmiddellijk stopgezet op advies van de cybersecurity-experts die X-Fab erbij haalde. Het is de eerste keer dat het bedrijf met een cyberaanval te maken krijgt. Een team van interne en externe experten probeert het probleem op te lossen en alle systemen te herstellen. X-Fab was sowieso al van plan de productie tijdelijk stil te leggen omwille van de coronacrisis. Dat wordt nu vervroegd.

Franse premier

X-Fab, met hoofdzetel Tessenderlo, heeft drie Duitse productiesites en telkens een in Frankrijk, Maleisië en de VS. Toeval of niet: de fabriek in het Franse Corbeil-Essonnes kreeg afgelopen weekend Jean Castex over de vloer op zijn eerste bedrijfsbezoek als nieuwbakken premier van Frankrijk.

‘Het is nog te vroeg om te zeggen hoe lang en in welke mate onze activititeiten verstoord gaan zijn’, zegt de groep. ‘Het is ook te vroeg om in te schatten of er enige financiële impact is.’

Het in Parijs genoteerde bedrijf werd opgericht door Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar. Zij zijn ook de ondernemers achter het sensorenbedrijf Melexis, dat ook de belangrijkste klant is van X-Fab. De beurskoers kreeg een klap van ongeveer 5 procent na het nieuws.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20