Chinese wetenschappers laten het regenen op het ‘Dak van de Wereld’

De Chinezen gebruikten geluidsenergie om in een streek van Tibet de regenval met 17 procent te laten toenemen. Het is nog niet duidelijk of deze praktijken schadelijk zullen zijn voor het milieu.

Onderzoekers van de Tsinghua universiteit in Peking bekijken al langer de mogelijkheid om krachtige geluidsgolven op een lage frequentie in te zetten om het weer te beïnvloeden. Blijkbaar is er nu een doorbraak in dat onderzoek. Het team slaagde erin om het te laten regen in een streek van Tibet die vaak kampt met droogtes.

Vervuild grondwater reinigen

Een eerste experiment om het weer zelf te bepalen werd gehouden op het Tibetaanse Hoogland, ook wel gekend als het ‘Dak van de Wereld’. Het is een van de meest onherbergzame en minst bewoonde streken van de wereld. Er is geen enkele plaats in die streek waar het lager is dan 4.000 kilometer boven de zeespiegel. Daarom is er ook amper regenval. Chinese wetenschappers lieten het er met gigantische luidsprekers iets vaker regenen.

In China valt elk jaar ongeveer 20 biljoen ton aan regenwater uit de lucht. Maar 20 procent daarvan bereikt de bodem, en in de westerse regio’s zoals Tibet ligt dat nog veel lager. Het grondwater in het land is de laatste decennia buitengewoon vervuild. 80 procent van het water is ondrinkbaar en 70 procent daarvan is zelfs ongezond om aan te raken. De wetenschappers willen dit probleem oplossen door het grondwater te reinigen met meer regenval.

Kan China het weer stelen?

Hoewel het Chinese experiment met meer data en experimenten zal moeten afkomen om de wetenschappelijke wereld volledig te overtuigen, is er al volop discussie over de impact van het weerprogramma.

Volgens de Chinese wetenschappers is de technologie niet vervuilend en en vereist het een lage kost. Anderen zeggen dan weer dat het geluid van de installaties de leefomgeving en het gedrag van dieren en mensen serieus kan verstoren.

In India werden er eerder al beschuldigingen geuit dat China de technologie zou inzetten om regenpatronen in andere landen te verstoren. China staat dan ook niet gekend om haar vriendelijke beleid als het gaat om water. Met een netwerk van dammen in de Maokongdelta legt China de rivieren van buurlanden Laos, Thailand en Cambodia soms al droog. Als het regent in Tibet, zal het elders minder regenen, redeneren sommige wetenschappers.

Omslagfoto door Esther Lee.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.