Chinese wetenschapper in VS pleit schuldig aan diefstal handelsgeheim Monsanto

De Chinese wetenschapper Haitao Xiang heeft donderdag in een federale rechtbank in Missouri in de Verenigde Staten toegegeven dat hij een handelsgeheim heeft gestolen toen hij voor Monsanto werkte. Dat deelt het ministerie van Justitie mee in een verklaring.

“Ondanks Xiang’s afspraken om Monsanto’s intellectuele eigendom te beschermen en herhaalde trainingen over zijn verplichtingen daartoe, heeft Xiang nu toegegeven dat hij een handelsgeheim van Monsanto heeft gestolen, het op een geheugenkaart heeft overgebracht en heeft geprobeerd het naar de Volksrepubliek China te brengen ten voordele van de Chinese regering”, zei Assistant Attorney General Matthew G. Olsen van de National Security Division van het Ministerie van Justitie.

Landbouwsoftware

“De heer Xiang gebruikte zijn status als insider bij een groot internationaal bedrijf om waardevolle handelsgeheimen te stelen voor gebruik in zijn geboorteland China”, zei de Amerikaanse advocaat Sayler Fleming voor het oostelijk district van Missouri. “Wij kunnen niet toestaan dat Amerikaanse burgers of buitenlanders gevoelige bedrijfsinformatie overhandigen aan concurrenten in andere landen.”

“In dit geval ging het om landbouwtechnologie die door Amerikaanse boeren wordt gebruikt om de oogstopbrengst te verbeteren”, zei Alan E. Kohler Jr. van de FBI’s Counterintelligence Division. “De FBI zal onderzoek blijven doen naar de diefstal van technologie van Amerikaanse bedrijven, want economische veiligheid is nationale veiligheid.”

Volgens rechtbankverslagen ontwikkelden Monsanto en The Climate Corporation een online landbouwsoftwareplatform om boeren hun productiviteit te verhogen.

15 jaar gevangenis

Xiang, een Chinees staatsburger, zou in het bezit geweest zijn van kopieën van het voorspellend algoritme toen hij stond te wachten om aan boord te gaan van een vlucht naar China in juni 2017, aldus de verklaring van het Ministerie van Justitie.

Hij kreeg toestemming om naar China te vliegen, waar hij werkte voor het Instituut voor Bodemkunde van de Chinese Academie van Wetenschappen. Xiang werd gearresteerd toen hij terugkeerde naar de VS.

De rechtbank zal zich op 7 april over het lot van Xiang uitspreken. Er hangt de man een maximumstraf van 15 jaar gevangenis en een mogelijke boete van maximaal 5 miljoen dollar boven het hoofd.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.