Fatih Birol, uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), schetste enkele van de hindernissen waarmee de globale oliemarkt de komende maanden te maken kan krijgen.
In een interview met het zakenmedium CNBC op het Wereld Economisch Forum in Davos hing Birol een grimmig beeld op van de huidige situatie op de oliemarkt.
Recessie
Zo beschreef hij de olieprijzen als “zeer hoog” (de prijs van een vat ruwe Brent-olie bedraagt op het moment van schrijven bijvoorbeeld 113 dollar). En die gepeperde olietarieven zijn “riskant voor het economisch herstel in de hele wereld, maar vooral in de importerende landen in de opkomende wereld”, wierp de energiedeskundige op.
“Het is een groot risico, samen met de voedselprijzen die zeer, zeer hoog zijn, en ik denk dat het ons, de wereld (…) wel eens stap voor stap naar een recessie zou kunnen leiden.”
China
Een ander worst case scenario voor de markt van het zwarte goud, volgens Birol, is dat de Chinese olievraag plots weer fors groeit.
“Ik hoop van harte dat de stijging (van de productie, red.) die dit jaar uit de Verenigde Staten, Brazilië en Canada komt, vergezeld zal gaan van een toename bij de belangrijkste producenten in het Midden-Oosten en elders”, opperde hij. “Anders hebben we maar één hoop om in de zomer geen grote problemen te krijgen op de oliemarkten, en dat is (…) dat de Chinese vraag zeer zwak blijft.”
De Chinese vraag naar olie is de laatste maanden verzwakt. Aan de basis hiervan ligt het feit dat de Aziatische reus een aantal hardvochtige lockdowns heeft opgelegd in een poging om de zoveelste verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als China weer – naar aloude gewoonte – en masse olie gaat verbruiken, “dan zullen wij over de hele wereld een zeer moeilijke zomer krijgen”, aldus Birol.
Overigens lijkt Birols hoop dat Midden-Oosterse olieproducenten hun output gaan opvoeren, ijdel. Zo blijft Saoedi-Arabië, ’s werelds grootste olieproducent, zich verzetten tegen de westerse druk om de productie van ruwe olie te verhogen om de prijzen te doen dalen. Leidinggevenden van de Golfstaat houden vol dat er geen aanbodtekort is.
Schone energie
Tijdens zijn interview met CNBC werd Birol ook gevraagd naar wat hij, in het licht van de energietransitie, dacht over de “enorme” winsten die veel bedrijven in de fossiele brandstofsector boeken.
“Natuurlijk moet er geld, naar mijn mening, naar traditionele activa gaan om de Russische energieproducten te vervangen”, zei hij. “Maar ik hoop van harte dat er ook geld gaat naar schone energie, schone en veilige energietechnologieën, variërend van zonne-energie, windenergie, koolstofafvang en -opslag, waterstof”, luidde zijn diplomatisch antwoord.
(mah)