Chinese vastgoedreus Evergrande staat op omvallen: dreigt een vastgoedcrisis in China?

De Chinese projectontwikkelaar Evergrande, goed voor zowat 4 miljoen directe en indirecte jobs, staat dicht bij een faillissement. Het bedrijf waarschuwt zelf voor “enorme druk” op zijn liquiditeitspositie.

Waarom is dit belangrijk?

Een faillissement van Evergrande heeft grote gevolgen voor de Chinese economie en kan volgens sommige waarnemers tot een vastgoedcrisis leiden in China.

In een uitermate sombere mededeling erkende Evergrande dinsdag aan de beurstoezichthouders van Hong Kong dat het in slechte papieren zit. Zowel de verkopen van vastgoedeigendommen als van onderdelen van het bedrijf zitten in het slop als gevolg van “verzwakkend vertrouwen bij potentiële kopers”.

Evergrande verwacht “een voortdurende verslechtering van de cashinzameling en enorme druk op de cashflow en liquiditeit”. Beleggers reageerden geschokt en stuurden het aandeel in een eerste reactie 10 procent lager. Evergrande verloor dit jaar al 80 procent van zijn beurswaarde.

Systeemrisico

De vastgoedgigant, die gerund wordt door de steenrijke miljardair Xu Jiayin (Hui Ka Yan in het Kantonees), gaat al maanden gebukt onder een torenhoge schuldenlast, circa 300 miljard dollar. De grote kredietbeoordelaars stellen zich almaar grotere vragen bij de terugbetalingscapaciteit van het bedrijf. Ook de Chinese regelgevers hebben er al bij Evergrande op aangedrongen om snel werk te maken van een oplossing voor zijn schuldenprobleem.

Evergrande is immers zo groot, dat mocht het bedrijf kapseizen, er vele onderaannemers en leveranciers mee ten onder dreigen te gaan. Het conglomeraat, dat ook actief is in het voetbal en eigenaar is van Guangzhou FC, is naar eigen zeggen goed voor 200.000 werknemers en 3,8 miljoen indirecte jobs.

Naast die nefaste gevolgen op de werkgelegenheid vrezen Chinese toezichthouders ook voor een mogelijk domino-effect op de Chinese vastgoedmarkt en de impact op het brede financiële stelsel. Sommige waarnemers beschouwen de immobiliënsector als de belangrijkste pijler van de Chinese economie. Als daar een crisis uitbreekt, met veralgemeende prijsdalingen, dreigt dat de rest van de economie mee in de val te sleuren.

(bzg)

Meer