Chinese Tesla-concurrent Xpeng trekt naar de beurs

Xpeng, een Chinees elektrisch automerk, heeft 900 miljoen dollar opgehaald en gaat nu naar de beurs van New York.

De papieren voor de beursgang zijn binnen: Xpeng zal binnenkort te vinden zijn op de New York Stock Exchange. Hoeveel Class A aandelen Xpeng zal aanbieden, is nog niet duidelijk, maar er komen wel 429.846.136 gewone Class B-aandelen op de markt. Het bedrijf mikt op 100 miljoen dollar, al zal dat richtbedrag wellicht veranderen.

Elk Class A-aandeel geeft het recht op een stem, een Class B-aandeel geeft het recht op tien stemmen.

900 miljoen dollar

De laatste maanden stuurde Xpeng duidelijk aan op een beursgang, onder andere door 900 miljoen dollar op te halen. Dat deed de start-up in twee rondes. Vorige maand kwam er 500 miljoen dollar in het laatje, deze week werd dat pakket aangevuld met een additionele 400 miljoen dollar.

De grootste investeerders zijn Alibaba, het staatsfonds van Qatar en dat van Abu Dhabi. Die deden elk een duit van ruim 100 miljoen dollar in het zakje.

Dat Xpeng naar New York trekt, is symptomatisch voor Chinese bedrijven. De Honkongse beurs trekt wel geld aan, maar de dollars zitten in de Verenigde Staten. Zeker voor elektrische wagenbouwers is dat aantrekkelijk: zij hopen mee te surfen op het fenomenale beurssucces van Tesla.

Competitie op de beurs

Xpeng heeft er dan ook al Chinese competitie: Li Auto schoot er al uit de startblokken. Nio is ook te vinden op Wall Street, net als WM Motor.

Xpeng heeft momenteel twee autos op de markt: de G3 SUV en de P7, dat is een sedan die het meest de concurrentie wil aangaan met de Model 3 van Tesla.

Volgens Xpeng zijn er van die laatste al 18.741 modellen bezorgd aan de klanten. Van de P7 zouden er al 1.966 verkocht zijn. Het volgende model is voor 2021, wanneer er een nieuwe sedan van de band moet rollen.

Xpeng is ontstaan in 2015 en investeert vooral in software, dat is zowat het verkoopspunt van het bedrijfje. Het heeft bijvoorbeeld XPILOT in huis. Dat is, u raadt het al, een autopiloot die in-house wordt ontwikkeld en een rivaal moet worden van Tesla zijn Autopilot.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20