Chinese taxidienst Didi stelt komst naar Europa uit

De Chinese taxidienst Didi Global heeft zijn plannen uitgesteld om de diensten uit te breiden in Europa. Reden daarvoor zijn zorgen bij de overheden over hoe de Chinese dienst omgaat met de gegevens van klanten. Dat meldt het financieel nieuwsagentschap Bloomberg op basis van een ingewijde.

De plannen om Uber in Europa uit te dagen, onder meer in Britse steden, zijn opgeschort. Ook zullen enkele banen verdwijnen, aldus de ingewijde, die anoniem wil blijven. De Europese uitbreiding zal volgens de Britse krant Telegraph minstens een jaar in de koelkast blijven. In eigen land ligt de taxi-app de laatste tijd zwaar onder vuur van de autoriteiten, vanwege verdenkingen van het schenden van privacy- en concurrentieregels.

Didi is de grootste speler op de taximarkt in China. Didi wou actief worden in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Oorspronkelijk was het naar verluidt de bedoeling om dit jaar al de West-Europese markt te betreden. Sinds vorig jaar is Didi actief in Rusland. Na de kritiek van Chinese toezichthouders op het bedrijf vreest Didi met name in het Verenigd Koninkrijk onder vuur te komen liggen. Er zouden zorgen zijn bij Britse parlementariërs dat gegevens van lokale gebruikers ingezien kunnen worden door China. Zij zouden dan ook willen dat Didi scherp in de gaten wordt gehouden bij een komst naar het land.

De Chinese autoriteiten verdenken Didi ervan dat het illegaal persoonsgegevens van gebruikers verzamelt. Ook wordt onderzocht of Didi oneerlijke manieren heeft gebruikt om kleinere rivalen uit de markt te drukken. Peking zal mogelijk een hoge boete opleggen aan Didi, dat eind juni naar de beurs in New York ging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20