Waarom een Chinese invasie van Taiwan net als Oekraïne catastrofaal zou kunnen aflopen

Het eiland Taiwan is een zwaar verdedigd fort met een van de grootste concentraties van raketsystemen in de wereld.

Taiwan is niet meer weg te denken uit de krantenkoppen in onze streek. De democratische eilandnatie kwam vooral vanaf 2020 in de schijnwerpers te staan tijdens de uitbraak van de Covid-19-pandemie. Toen slaagde Taiwan erin om het coronavirus buiten te houden met uitzonderlijk capabel leiderschap en innovatieve techtoepassingen. Hoewel het steeds moeilijker wordt om ook Omikron definitief buiten te houden, zoekt Taiwan ook naar een duidelijke exitstrategie om toch te leren samenleven met het virus. Een teken van de flexibiliteit van de jonge Taiwanese democratie. 

Maar vooral de geopolitieke ondernemingen van Taiwan lokten de afgelopen maanden verschillende schrijfsels uit in de nieuwsmedia van onze streken. Zo slaagde Taiwan erin om diplomatieke banden met EU-lidstaat Litouwen aan te gaan. Taiwan krijgt zo niet alleen politiek en economisch een voet in de deur binnen de Europese Unie, maar zijn democratisch model wint duidelijk aan internationale legitimiteit. Traditionele schaduwbondgenoten, zoals Japan en de Verenigde Staten, spreken ook steeds openlijker hun steun voor het eiland uit.

De opkomst van Taiwan als serieuze geopolitieke speler is een ernstige provocatie voor de overheid in Peking. Ondanks een decennialange militaire dreiging van China is Taiwan er in geslaagd een bruisende democratie uit te bouwen (Taiwan is het eerste Aziatische land waar homokoppels mogen huwen). Het bestaan van een democratie die compatibel is met de Chinese cultuur en samenleving is een existentiële bedreiging voor het overleven van de Communistische Partij, die menen dat hun autoritaire eenpartijsysteem essentieel is om China te besturen. Om die reden hebben zij de afgelopen decennia van Taiwan een geopolitieke paria trachten te maken. Met een “Een-China”-doctrine slaagde zij daar ook bijna in. Taiwan heeft geen plaats binnen de Verenigde Naties, Interpol en talloze andere internationale organisaties.

En zo komen we tot de kern van de zaak: De groeiende prominentie van Taiwan als ‘s werelds grootste chipmaker en toonvoorbeeld van Aziatische democratie leidt tot een versnelling van de openlijke ambities van de Communistische Partij om Taiwan in te palmen. De Communistische Partij herhaalde onlangs nog duidelijk dat “niemand en geen enkele macht” hen ervan zal weerhouden om Taiwan ooit te “verenigen” met China. (Een vreemde verklaring aangezien het eiland Taiwan nooit onderdeel van de Volksrepubliek China was).

Dergelijke dubieuze claims lijken verdacht veel op die van Russisch president Vladimir Poetin, wanneer hij de invasie van Oekraïne op televisie duidde op de vooravond van de oorlog. Wat als Chinees president Xi Jinping weldra besluit dat het tijd is om Taiwan binnen te vallen en te annexeren? Dit militair conflict zou niet alleen heel Azië, maar ook de Verenigde Staten en al zijn bondgenoten meetrekken in een conflict dat, net als de oorlog in Oekraïne, kan leiden tot een Derde Wereldoorlog. 

Er is echter nog een laatste gelijkenis tussen het conflict in Oekraïne en een mogelijke invasie van Taiwan. Militaire experten menen dat Taiwan proberen innemen wel eens catastrofaal zou kunnen aflopen voor het Chinese leger.

Als het Taiwanese leger Javelins zou gebruiken zoals de Oekraïners, zou het al te laat zijn

De Taiwanese China-expert en professor (National Chengchi University) Ding Shuh-fan legde onlangs uit in The Epoch Times (krant met een sterke anti-China-bevooroordeling) waarom een Chinese invasie van Taiwan volledig anders zal verlopen dan de Russische inval van Oekraïne, maar ook slecht kan verlopen.

Ten eerste is Taiwan een eiland en deelt het dus geen landelijke grenzen met China. Een 180 kilometer brede zeestraat, namelijk de Straat van Taiwan, scheidt China van het eiland. Dit verandert de aanpak van invallers volledig. Simpelweg konvooien van tanks over de zee sturen zal geen optie zijn, omdat de Taiwanezen dit natuurlijk zullen zien aankomen. “Het beste scenario voor Taiwan is dat er gewoonweg geen troepen landen op het eiland. Als de Chinese troepen beginnen te verzamelen in Fujian (zuidelijke Chinese provincie die het dichtst bij Taiwan ligt), zullen de Taiwanezen met raketten de militaire havens en landingsvaartuigen kunnen bestoken”, legt Ding uit.

Taiwan zou net zoals de Oekraïners enkel Javelin- en Stinger-raketwerpers inzetten wanneer het al te laat zou zijn en Chinese troepen al geland zouden zijn op de westelijke stranden. Daarom zou de Chinese aanval op Taiwan wellicht beginnen met een massale raketaanval op de verdedigingsmechanismen van de kust. Daarna zou het Chinese leger rustig de schade opmeten voor ze een landing lanceren, werpt Ding op.

Tijdens die pauze zou het Taiwanese leger een tegenaanval moeten formuleren, waarbij de Chinese havens, radarsystemen en raketsystemen in het vizier genomen worden. Het ultieme doel is echter om te verijdelen dat Chinese troepen kunnen landen op Taiwan.

De VS bouwt op de Taiwanese kusten aan de meest geavanceerde raketgordel ooit

Het Taiwanese leger traint al jarenlang voor dit scenario en is voorbereid op de destructieve uitwisseling van raketten. Ding wijst op het feit dat Taiwan een van de grootste concentraties van raketsystemen in de wereld heeft. Andere experten beschreven Taiwan als een “ingetrokken schildpad” die het leven van duizenden soldaten zal opeisen in het scenario van een invasie. Daar zou China nog niet klaar voor zijn.

De bepantsering van Taiwan wordt bovendien voorzien door de meest geavanceerde militaire macht die de mensheid ooit heeft gezien: het leger van de Verenigde Staten. Een recent belangrijk voorbeeld daarvan was de verkoop van een 40-tal Paladin-Howitzers. Dat soort kanonnen werd erg populair tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nieuwste versies, zoals deze Paladins, zijn nog steeds bijzonder efficiënt om kusten mee te bewaken. De volledige wapendeal kwam neer op zo’n 750 miljoen dollar.

In oktober 2021 werd een wapendeal door Washington goedgekeurd waarbij lucht-grondraketten werden verkocht aan Taiwan die zelfs Chinese steden kunnen raken. Er werden in totaal 400 nieuwe raketten geïntroduceerd op het eiland voor de kostprijs van zo’n twee miljard dollar
In februari van dit jaar werd de meest recente wapendeal met de VS afgesloten. Voor 100 miljoen dollar zal de VS “gereedschap en diensten” leveren aan Taiwan om zijn geavanceerde raketgordel nog verder uit te breiden.

Taiwanezen worden getraind door Amerikaanse topstrategen

Maar de Taiwanezen kijken ook naar andere opties dan een dodelijke raketregen. Taiwanees president Tsai Ing-wen liet al in 2019 uitschijnen dat het eiland zal moeten steunen op andere strategieën. Daarbij vermeldde ze de mogelijkheid om onderzeeërs in te zetten naast de diverse raketten.

Onderzeeërs zouden inderdaad een goede manier zijn om vaartuigen van het Chinese leger af te weren, werpt Ding op. Door die op bepaalde plaatsen te stationeren, zou een invasie bijna volledig ontmoedigd worden, denkt de expert.

Ondertussen blijft het Taiwanese leger zich met voortdurende oefeningen klaarstomen voor een eventuele invasie. Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie zouden zeker 15.000 troepen dit jaar zo’n 14 dagen lang een bijzonder taaie militaire oefening doorlopen die specifiek gericht is op het counteren van een Chinese invasie. Die training zou bovendien uitgestippeld zijn door Amerikaanse topstrategen. Taiwan en de VS gaven vorig jaar dan ook eindelijk toe dat er Amerikaanse troepen aanwezig zijn op het eiland die de Taiwanese soldaten klaarstomen voor een mogelijk onafwendbaar oorlogsscenario.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.